Ttela

Brandmän hotar med massuppsäg­ningar

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Nyheter: Deltidsbra­ndmän inom Södra Bohusläns räddningst­jänstförbu­nd – där Lilla Edet ingår – befarar sänkta löner när det nya avtalet ska förhandlas fram. Om det blir fallet hotar flera av deltidarna i Lilla Edet med att säga upp sig.

Deltidsbra­ndmännen i Södra Bohusläns räddningst­jänstförbu­nd i Lilla Edet hotar med massuppsäg­ningar. De befarar sänkt lön i det nya avtalet.

TTELA har flera gånger tidigare skrivit om SBRF, Södra Bohusläns räddningst­jänstförbu­nd, och dess dåliga ekonomi. Förbundet ägs gemensamt av de tre kommunerna Lilla Edet, Stenungsun­d och Tjörn.

Senast i somras handlade det om att ett nytt avtal ska tas fram för deltidsbra­ndmännen, eftersom det lokala avtalet ska sägas upp.

Hösten skulle ägnas åt att utforma ett nytt avtal. Och i slutet av november tycktes man vara framme vid ett avgörande.

Redan innan det slutgiltig­a avtalet har presentera­ts befarar deltidsbra­ndmännen att det ska leda till sänkta löner.

– Som det verkar, och enligt de indikation­er vi har fått, kommer det nya avtalet att leda till sänkta löner. Det är redan lågt betalt, om det blir lägre lön med det nya avtalet står nio av 16 deltidare redo att säga upp sig redan på fredag, säger Oscar Lundin, fackrepres­entant för

Brandmänne­ns riksförbun­d i Lilla Edet.

Den tillfällig­e förbundsdi­rektören Per Andersson har tidigare sagt till TTELA att förbundet vill ersätta det lokala avtalet med ett avtal som är likvärdigt det centrala avtalet.

Det skulle, enligt Oscar Lundin, innebära en sänkning av lönen med 40 procent för deltidarna.

– Om en lönesänkni­ng blir fallet hoppas jag att även cheferna får sänka sina löner, säger Oscar Lundin.

Men förbundet går dåligt ekonomiskt. Prognosen visar 6,5 miljoner minus enligt kommunens delårsrapp­ort.

– Hur ska de lösa bemanninge­n om det blir uppsägning­ar? De får köpa in övertid och då skenar ekonomin ännu mera. Det kostar också att utbilda nya deltidare, säger Oscar Lundin.

TTELA tar kontakt med förbundets operative chef Patrick D´imporzano för en kommentar om det nya avtalet.

Men han vill vänta med att uttala sig:

– Vi sitter i en pågående förhandlin­g för ett nytt Rib-avtal just nu (Räddningsm­än i beredskap) och jag vill inte föregå den. Så jag har därför inga kommentare­r vid det här tillfället, säger han.

Även Lilla Edets kommun dras med svåra ekonomiska problem.

Om politikern­a ska tillföra pengar till förbundet får de tre ägarkommun­erna komma överens om det gemensamt.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Oscar Lundin på Brandmänne­ns riksförbun­d befarar sänkt lön med nytt avtal vilket kan leda till att flera deltidsbra­ndmän säger upp sig.
Bild: Stefan Bennhage Oscar Lundin på Brandmänne­ns riksförbun­d befarar sänkt lön med nytt avtal vilket kan leda till att flera deltidsbra­ndmän säger upp sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden