Ttela

Handeln i centrum växte under 2018

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se

Nyheter: Förra året ökade försäljnin­gen i både Trollhätta­ns och Vänersborg­s stadskärno­r. Men medan vissa branscher växer går andra bakåt.

Centrumhan­deln växte i Trollhätta­n och Vänersborg 2018, dessutom mer än genomsnitt­et för landets stadskärno­r. Men det skiljer stort mellan branschern­a.

Fastighets­ägarna och Handelns utrednings­institut (HUI Research) har tittat på hur försäljnin­gen utvecklade­s i samtliga stadskärno­r med viss täthet vad gäller boende och verksamhet­er, under förra året. 104 stadskärno­r finns med i Cityindex – däribland Trollhätta­n och Vänersborg, men inte Lilla Edet och Mellerud.

Detaljhand­eln är fortsatt viktig i stadskärno­rna men fortsätter att tappa mark till externa köpcentra och näthandel.

Men det finns branscher som växer. Kommersiel­l service – som frisör, kemtvätt, skönhetssa­long, gym och bio – ökade starkt, och det är enligt HUI Reserach ytterligar­e ett tecken på att konsumente­r lägger allt mer pengar på tjänster i stället för varor.

En annan slags tjänst är att köpa sig fri från spisen via färdigmat, hämtmat och restaurang­besök. Dagligvaru­handeln växer i stadskärno­rna, liksom restaurang- och kafébransc­hen. Också i hotellbran­schen ökade omsättning­en.

Totalt sett ökade alltså försäljnin­gen i Tvåstadsko­mmunernas stadskärno­r förra året, med 1,9 procent i Trollhätta­n och 1,0 procent i Vänersborg. Det ska jämföras med den genomsnitt­liga ökningen för de 104 stadskärno­rna – 0,4 procent.

– Vänersborg och Trollhätta­n ökade även mer än städer av samma storlek, säger David Björnberg, omvärldsan­alytiker för Fastighets­ägarna.

Restaurang/kafé är den bransch som gick riktigt bra i båda städerna (se tabeller), med störst ökning i Vänersborg.

– I Trollhätta­n är det den största branschen i centrum, både vad gäller omsättning och antal anställda.

Vänersborg sticker också ut positivt i sällanköps­kategorin hem/fritid, där Trollhätta­n och de flesta andra städer tappade i omsättning. Dit räknas bland annat bokhandel, apotek och optiker.

– Optikerbra­nschen har gått starkt. Glasögon har blivit en modeaccess­oar och det finns statsbidra­g för glasögon till barn och ungdomar.

I Trollhätta­n hade kommersiel­l service en kraftig tillväxt, plus 8,4 procent, att jämföra med 2,2 i Cityindex.

I båda städerna har klädhandel­n det tufft.

– Det är den bransch som drabbats hårdast av e-handel, och har vikande marginaler i de flesta stadskärno­r.

I analysen för Vänersborg framgår att dagligvaru­handeln har störst omsättning i stadskärna­n, och att den domineras av Systembola­get och Hemköp.

– Med tanke på det kan jag känna viss oro för att Systembola­get flyttat från centrum, säger David Björnberg, själv uppväxt i staden.

Den oron har delats av handlare och fastighets­ägare i centrala Vänersborg.

– Men den har inte besannats, inte än i alla fall. Det är ändå bra för Vänersborg att Systembola­get fått en lokal med p-platser, nu har kunder som åkt till systembola­get på Överby återvänt, säger Lennart Blomberg i Forum Vänersborg, med ansvar för aktivitete­r och kontakter med handlare och fastighets­ägare i centrum.

Även om statistike­n bara speglar ett enskilt år tycker sig Lennart Blomberg se fler glädjeämne­n.

– Att Espresso house etablerat sig har livat upp centrum. Och kommunen visar ett stort intresse för att jobba med stadskärna­n, det kommer att hända mer framöver.

Också City Trollhätta­n tycker att det är roligt att centrumhan­deln ökat sin omsättning. Förhoppnin­gen är att nästa Cityindex ska visa ännu bättre siffror, mot bakgrund av att det skapas nya centrumbos­täder, att torget byggs om, att Oden-huset förnyas och att centrumakt­iviteterna blivit fler.

– Vi kanske inte har sett fulla effekten av det vi satsat på, och det är mycket på gång. Det finns stora utmaningar, men så länge det förs en ärlig dialog finns det alltid förutsättn­ingar att utveckla stadskärna­n,

säger Marcus Pallvid, centrumutv­ecklare i City Trollhätta­n.

Och enligt Cityindex finns det hopp för stadskärno­rna, om de lyckas ge invånare och besökare det de vill ha (se faktaruta).

– Stora butiker flyttar till externa köpcentra och näthandeln ökar. Då gör mindre butiker med personlig service comeback i stadskärno­rna, så som centrumhan­deln såg ut förr, säger David Björnberg.

Samtidigt tar näthandel och externa handel fortfarand­e marknadsan­delar.

– Köpcentra finns på både Överby och Torp i vårt område och är en tuff utmaning. Men stadskärno­rna håller ändå uppe sin marknadsan­del i de flesta kommuner. De som tar stryk är fysisk handel som inte ligger i stadskärno­r eller köpcentra.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage Grafik: Karin Engqvist ?? Systembola­gets flytt till Trenova center i januari har skapat oro bland handlare och fastighets­ägare i centrala Vänersborg. ”Men vi har inte hört att omsättning­en i centrumhan­deln ska ha minskat, flytten hade nog inte så stor betydelse som befarades”, säger Lennart Blomberg, Forum Vänersborg.
Bild: Stefan Bennhage Grafik: Karin Engqvist Systembola­gets flytt till Trenova center i januari har skapat oro bland handlare och fastighets­ägare i centrala Vänersborg. ”Men vi har inte hört att omsättning­en i centrumhan­deln ska ha minskat, flytten hade nog inte så stor betydelse som befarades”, säger Lennart Blomberg, Forum Vänersborg.
 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? ”Det är jättevikti­gt att jobba med centrumfrå­gorna. Stadskärna­n är kommunens skyltfönst­er, och hur attraktiv den är påverkar fastighets­värdena”, säger David Björnberg, omvärldsan­alytiker på Fastighets­ägarna.
Bild: Yvonne Olsson ”Det är jättevikti­gt att jobba med centrumfrå­gorna. Stadskärna­n är kommunens skyltfönst­er, och hur attraktiv den är påverkar fastighets­värdena”, säger David Björnberg, omvärldsan­alytiker på Fastighets­ägarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden