Ttela

Joakim Broman: Spådomar som styr klimatpoli­tiken

- Joakim broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Drivmedels­branschen ska vara klimatneut­ral år 2045. Det skriver nio företrädar­e för svenska drivmedels­företag ihop med Svante Axelsson, samordnare för Fossilfrit­t Sverige på Di Debatt (2/12). Under måndagen startade FN:S klimatmöte i Madrid.

Ambitionen är vällovlig. Men är den realistisk? Drivmedels­branschen pekar bland annat på möjlighete­rna att använda så kallade Carbon Capture and Storage-lösningar för att fånga in och lagra utsläpp från anläggning­ar som producerar drivmedel. Men om bränslena som produceras är fossila och förbrännin­gen sker i motorer på vägarna, i luften eller på havet spelar det mindre roll om produktion­sutsläppen neutralise­rats.

För att utsläppen ska kunna neutralise­ras helt, eller till och med bli negativa, som företrädar­na pratar om, måste de fossila bränslena omvandlas till biobränsle­n. Det i sin tur innebär att vi måste ta exempelvis växande skog i anspråk, och göra drivmedel av den. Det framstår milt uttryckt som en utmaning att framställa så mycket biomassa att man kan ersätta all världens bensin och diesel med den.

Poängen är dock att vi inte vet hur framtiden ser ut, eller vilka problem den bär med sig. Transports­ektorns elektrifie­ring ser just nu ut att gå mycket snabbt, vilket förstås är positivt. Men det betyder inte att eldrift kommer att vara den allomfatta­nde eller enda lösningen på klimatfråg­an inom transportb­ranschen. Det är möjligt att biobränsle­n, vätgas eller helt andra tekniker behövs, antingen som fullskalig­a lösningar, överbryggn­ing eller som komplement inom nischade områden. Även om eldrift blir den normala modellen för personbila­r kanske flygplan, färjor eller tunga lastbilar bäst drivs med andra tekniker.

” Poängen är dock att vi inte vet hur framtiden ser ut, eller vilka problem den bär med sig

Slutsatsen är att politiken inte bör lägga alla ägg i en korg. Debattörer­na har därför helt rätt i att styrmedlen för klimatpoli­tiken måste vara teknikneut­rala och stabila över tid. Det är utsläpp som ska beskattas och utsläppsmi­nskningar som ska belönas, snarare än enskilda tekniker, produkter eller branscher.

Det är tyvärr långt ifrån en självklarh­et i politiska sammanhang. Bonus malus-systemet är exempelvis fullt av politiska bedömninga­r, där moderna dieselbila­r är belagda med straffskat­t trots lägre utsläpp än större bensinhybr­ider. Såväl solceller som vindkraft subvention­eras. Sådana spådomar och favoriseri­ngar skulle behöva rensas bort helt från klimatpoli­tiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden