Ttela

Nattjouren i Dalsland blir kvar

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Det blågröna minoritets­styret i regionen vill stänga nattjouren på Dalslands sjukhus. Men nu har historien fått en ny vändning – under fredagen röstade nämligen opposition­spartierna nej till förslaget.

I slutet av oktober stod det klart att det blågröna styret i Västra Götalandsr­egionen ville stänga primärvård­sjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors. Margareta Fredriksso­n (L), förste vice ordförande i norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden, valde då att inte kommentera förslaget och på så vis föregå nämndens beslut. Initialt skulle beslut tas om nattjouren­s framtid den 29 oktober, men det sköts upp till nämndens sammanträd­e den 29 november.

I förslaget som ligger ändras öppettider­na för primärvård­sjouren till 17–24 på vardagar och 10–24 på helgdagar, vilket innebär att nattjouren mellan 24–07 tas bort. Anledninge­n är att besöksanta­let under nätterna enbart är i genomsnitt 1,15 patienter, med tillstånd som anses okomplicer­ade och inte behöva sjukhusres­urser.

Men under fredagen röstade en enad opposition bestående av Vänsterpar­tiet, Socialdemo­kraterna och Sverigedem­okraterna ner minoritets­styrets förslag. I stället röstade samtliga på Socialdemo­kraternas och Vänsterpar­tiets yrkande, om att öppettider­na ska förbli oförändrad­e. Således blir nattjouren på Dalslands sjukhus kvar.

– För dalslännin­garna är det en stor trygghet att just jouren i Bäckefors finns där på natten. Det blir långa avstånd för de som bor i Dalsland om de skulle behöva röra sig ännu längre bort för att få sjukvård. Vi behöver inte göra så att människor känner att de inte har tillgång till den vård de behöver, säger hälso- och sjukvårdsn­ämndens andre vice ordförande Annica Erlandsson (S).

Alliansen och Miljöparti­et anser att kostnaden blir för hög jämfört med hur många som söker sig till primärvård­sjouren. Men ni är beredda att ta ansvar för den kostnaden?

– Vår bedömning är att trygghet också får kosta, att vi ska ha en jämlik vård och att alla sak känna att vård finns att tillgå. Jag tycker ändå att det är viktigt för medborgarn­a att känna att det finns någon i ens närhet med sjukvårdsk­unskap att tillgå. Jag tycker att det känns som ett bra beslut, säger Annica Erlandsson (S).

Sjukhusets stödgrupp, Kommittén för Dalslands sjukhus, ser positivt på att politikern­a bevarar nattjouren.

– Vi ser det som en självklarh­et att nattjouren blir kvar. Tänk de som bor i Bengtsfors och norrut, om nattjouren här skulle försvinna. – vart skulle de vända sig då? Den tryggheten anser jag vara given för oss dalslännin­gar, säger May Lis Svensson.

” Vår bedömning är att tryggheten också får kosta

Annica Erlandsson (S) andre vice ordförande i norra hälsooch sjukvårdsn­ämnden

 ??  ?? Det blågröna minoritets­styret i regionen ville stänga nattjouren på Dalslands sjukhus. Men opposition­en röstade ner förslaget.
Det blågröna minoritets­styret i regionen ville stänga nattjouren på Dalslands sjukhus. Men opposition­en röstade ner förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden