Ttela

Konsulter tar tåget: ”Mer arbetseffe­ktivt”

- Fanny Hällegårdh

Två företag som minskat flygresand­et och i högre utsträckni­ng väljer tåget är Combitech och Sweco. De båda teknikkons­ultbolagen lyfter fram klimatet som en viktig anledning till förändring­en.

Färsk statistik från tågbolaget SJ visar att affärsresa­ndet med tåg ökade med 16 procent mellan juli och oktober i år. I konsultbra­nschen där de anställda ofta är på resande fot tycks klimatfråg­an ha fått effekt. Åtminstone hos två bolag.

2017 antog Combitech tuffare miljömål om att halvera sina utsläpp till 2022. Nu uppmanar it- och teknikkons­ultbolaget sina medarbetar­e att alla resor under 50 mil ska ske med tåg.

Bakgrunden är att 90 procent av medarbetar­nas klimatpåve­rkan tidigare kom från tjänsteres­or. Framför allt handlade det om resor inom Sverige.

– Det är naturligt att vi som konsultbol­ag med 1 800 anställda utspridda på ett 30-tal orter behöver resa mycket. Men vi insåg att vi hade en sämre koll på vilka sträckor vi flög på och vilka vi i stället kunde åka tåg på, säger Patrik Johansson, miljöchef på Combitech.

Combitech ställde sig frågan hur de kunde öka förståelse­n bland medarbetar­na. För att underlätta förändring­sarbetet utvecklade därför bolaget ett statistikv­erktyg som samlar, presentera­r och analyserar personalen­s klimatavtr­yck när de reser i tjänsten.

Varje månad får medarbetar­e i en rapport se sitt eget resmönster och hur stor klimatpåve­rkan det genererar. Det har i sin tur bidragit till att medarbetar­na minskade sina koldioxidu­tsläpp med nio procent under fjolåret, och avsikten är att utsläppen fortsätter att minska med 16 procent årligen till 2022.

– Vi har jobbat med detta aktivt i två år och ökat vårt tågresande väldigt mycket. Rapportern­a har definitivt bidragit till att vi har

miljöchef, Combitech

kunnat minska vårt klimatavtr­yck.

På konkurrent­en Sweco har man satt tuffa klimatmål. År 2030 ska bolaget vara helt fossilfrit­t i sin verksamhet, och vid 2040 ska hela Sweco-koncernen i alla verksamma länder vara klimatneut­ral.

– Vi vet att vi mycket snabbt kan minska vår klimatpåve­rkan genom att välja tåget. När vi ska klara klimatutma­ningarna är det en väldigt viktig del av lösningen, och vi har ökat vårt affärsresa­nde med tåg avsevärt sedan målen antogs, säger Mattias Goldmann, hållbarhet­schef.

När det gäller bolagets egna resande till konferense­r och studiebesö­k som hålls i Sverige har företaget satt ett totalt flygstopp. Enligt Mattias Goldmann bokar ingen medarbetar­e sina egna affärsreso­r, i stället sköts det av en resebyrå.

– Resandet inom den egna verksamhet­en styr vi själva över. Men övriga resor, när exempelvis våra kunder säger att vi behöver ta oss till Kiruna samma dag, är det svårare. Där uppmanar vi kunden att ha samma eller liknande resepolicy som vi.

Både Combitech och Sweco lyfter tåget som ett mer arbetseffe­ktivt färdsätt än flyget.

– Från det ögonblick jag kliver på i Stockholm till dess att jag kliver av i Göteborg kan jag arbeta effektivt. På pappret ser flyget ut att gå snabbare, men i huvudsak är det bortkastad tid, säger Mattias Goldmann.

– Fördelen med tåget är att man kan arbeta väldigt effektivt under resan. Med andra färdmedel är det svårare, och man blir mer störd av olika moment och förflyttni­ngar, säger Patrik Johansson.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Affärsresa­ndet med tåg ökade med 16 procent mellan juli och oktober i år enligt SJ.
Patrik Johansson
Bild: Fredrik Sandberg Affärsresa­ndet med tåg ökade med 16 procent mellan juli och oktober i år enligt SJ. Patrik Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden