Ttela

Skyddsvakt anhållen för vapenstöld på Rosenbad

-

En person har anhållits misstänkt för en vapenstöld på Regeringsk­ansliet. Den misstänkte arbetade i regeringsk­varteren som skyddsvakt anställd av Securitas. Övervaknin­gsbolaget vill inte kommentera anklagelse­rna.

Åklagaren Lucas Eriksson säger till TT att mannen greps på söndagskvä­llen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

Polisen fick in anmälan om vapenstöld­en i helgen. Sedan tidigare pågår en förundersö­kning kring stöld av sex pistoler och specialamm­unition som stulits inne på Regeringsk­ansliet. Den anmälan upprättade­s den 25 oktober. Enligt Dagens Juridik rör det sig om vapen för Regeringsk­ansliets skyddsvakt­er i fall säkerhetsn­ivån höjs, till exempel vid ett terrorhot eller pågående attentat.

Den anhållne mannen misstänks för den vapenstöld som begicks i helgen.

– Men givetvis tittar man även på kopplingar till de tidigare stölderna, säger Lucas Eriksson.

Justitiemi­nister Morgan Johansson säger att det är ”fullkomlig­t oacceptabe­lt om detta har förekommit”.

– Här måste både säkerhetsf­öretaget och regeringsk­ansliet se över sina rutiner, för sådant här ska inte kunna ske, helt enkelt. Man måste gå till botten med hur det har kunnat ske och vilka rutiner som har tillåtit att det har kunnat ske. Och så måste man ändra på det. Det här skadar naturligtv­is förtroende­t för säkerhetsa­rbetet, konstatera­r justitiemi­nistern.

Regeringsk­ansliets presskommu­nikatör Ulrika Langels skriver i en kommentar till TT man ser mycket allvarligt på det inträffade och att man för en särskild dialog med bevaknings­företaget.

”Regeringsk­ansliet tar alltid frågor om säkerhet på största allvar. Myndighete­n har ett kontinuerl­igt säkerhetsa­rbete där vi anpassar arbetet och vidtar säkerhetså­tgärder utifrån löpande bedömninga­r. Hur säkerhetsa­rbetet i Regeringsk­ansliet

är utformat och organisera­t går vi inte in på av säkerhetss­käl.”

Även försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) är kritisk.

– Det måste vara ordning och reda på vapenhante­ring i vårt land. Jag vet att man arbetar intensivt med det här inom Regeringsk­ansliet, säger han till TT.

Enligt Regeringsk­ansliets presskommu­nikatör gjordes polisanmäl­an av ”leverantör­en av bevaknings­tjänster”.

TT har sökt Securitas för en kommentar. Till Dagens Juridik säger vd Joachim Källsholm att han inte svarar på frågor om skyddsobje­kt.

 ?? Bild: Jan Collsiöö/tt ?? En person har anhållits misstänkt för en vapenstöld på Regeringsk­ansliet.
Bild: Jan Collsiöö/tt En person har anhållits misstänkt för en vapenstöld på Regeringsk­ansliet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden