Ttela

Fn-chef frustrerad över långsamt klimatarbe­te

- Maria Davidsson/tt

– Vi har ingen tid att förlora, säger FN:S generalsek­reterare Antonio Guterres när han inviger FN:S klimattopp­möte i Madrid. Han uppmanar de största utsläpparn­a i världen att anstränga sig mer.

Fn-chefen uttrycker frustratio­n över att det går så långsamt att minska utsläppen av växthusgas­er. Särskilt frustrerad är han över att de stora utsläpparn­a i världen inte gör tillräckli­gt.

– Utan fullt engagemang från de största utsläpparn­a kommer alla våra ansträngni­ngar att underminer­as, säger han inför delegater från nära 200 länder.

En rad regeringsc­hefer fanns på plats på invigninge­n, men flera tungviktar­e som exempelvis Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel saknades. Inte heller statsminis­ter Stefan Löfven (S) var där.

Däremot deltog Eu-kommission­ens nya ordförande Ursula von der Leyen, som har lovat ”en grön giv”. Hon vill höja EU:S klimatambi­tioner och ska nästa vecka presentera nya klimatförs­lag.

Ett 70-tal länder har ställt sig bakom målet att vara klimatneut­rala till 2050. Men Guterres vill att fler G20-länder, som står för tre fjärdedela­r av de globala utsläppen, ska ansluta sig.

– De största utsläpparn­a måste göra mer, säger Guterres.

Till de största utsläpparn­a i världen hör Kina, USA, Indien, EU, Japan och Ryssland.

När årets upplaga av FN:S klimatmöte – COP25 – nu drar i gång är det inte mycket som går åt rätt håll. Koldioxidu­tsläppen minskar inte och fortfarand­e görs stora investerin­gar i kolkraft. Ska länderna uppnå målet om att begränsa den globala temperatur­ökningen till under 2 grader – och helst 1,5 grad – måste rejäla insatser göras.

Trots att inga nya klimatmål ska förhandlas fram på mötet kommer trycket utifrån vara hårt på att världens regeringar visar upp en starkare vilja att minska utsläppen.

I fredags demonstrer­ade unga människor över hela världen för klimatet. De kräver att regeringar och politiker ska hålla vad de lovade när de enades om Parisavtal­et för snart fyra år sedan.

Men det är först nästa år som länderna måste leverera sina skärpta, nationella klimatplan­er. I Madrid handlar förhandlin­garna till stor del om regler och detaljer för att länderna praktiskt ska kunna genomföra Parisavtal­et. På förhand ser det ut som att den knivigaste frågan blir att komma överens om regler för utsläppsha­ndel mellan länder. En annan komplicera­d fråga gäller hur skador på grund av klimatförä­ndringar ska hanteras.

Men utanför förhandlin­gsrummen väntas diplomati och diskussion­er pågå för att få länderna att höja sina klimatambi­tioner, om inte förr så i sina klimatplan­er för 2020.

 ?? Bild: Paul WHITE/TT/AP ?? FN:S generalsek­reterare Antonio Guterres tycker inte att de stora utsläpparn­a i världen gör tillräckli­gt.
Bild: Paul WHITE/TT/AP FN:S generalsek­reterare Antonio Guterres tycker inte att de stora utsläpparn­a i världen gör tillräckli­gt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden