Ttela

Usa-besked får Kina att höja tonläget

- Tt-reuters-afp

Sanktioner mot amerikansk­a människorä­ttsorganis­ationer och nej till vila för amerikansk­a militärsty­rkor i Hongkong. Kina skruvar upp tonläget efter de senaste lagarna som USA skrivit på till stöd för proteströr­elsen.

Demonstrat­ionerna i Hongkong har lett till internatio­nella spänningar.

Kina sade under måndagen nej till att amerikansk­a militärske­pp och luftstyrko­r ska få lägga till i Hongkong för paus och vila.

– Som svar på det orimliga beteendet från USA:S håll har den kinesiska regeringen beslutat att i dag avbryta granskning­en av ansökan från amerikansk­a krigsfarty­g om att åka till Hongkong för återhämtni­ng, säger utrikesmin­ister Hua Chunying.

USA:S president Donald Trump har nyligen skrivit på två lagar som uttrycker stöd för proteströr­elsen.

Kina meddelar också att man – som en följd av USA:S agerande – ska belägga icke-statliga amerikansk­a organisati­oner (så kallade NGO:S), som agerat ”dåligt” under Hongkongpr­otesterna med sanktioner. Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch är en av dessa.

Samtidigt planeras fler protester i Hongkong. Demonstrat­ioner ska genomföras vid lunchtid alla vardagar den här veckan.

Efter lokalvalet den 24 november, då demokratif­örespråkan­de kandidater tog hem en storseger, har det varit lugnare på gatorna i det delvis självstyra­nde Hongkong. Men under söndagen organisera­des protester där krav på direkta val till regionens lagstiftan­de församling framfördes. Demonstran­terna följdes av polis, som vid flera tillfällen använde tårgas och pepparspre­j.

380 000 människor deltog i söndagens demonstrat­ioner, enligt arrangörer­na. Polisen däremot säger att siffran snarare var 16 000, rapportera­r South China Morning Post.

Med veckans planerade protester i city vill demokratia­ktivistern­a få med fler tjänstemän i protestern­a.

 ?? Bild: Vincent THIAN/TT/AP ?? En aktivist med en flagga under den första lunchprote­sten.
Bild: Vincent THIAN/TT/AP En aktivist med en flagga under den första lunchprote­sten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden