Ttela

”Det är roligt med närhet till den man jobbar med”

Han blandar långfilm, tv och dokumentär­t och jobbar gärna tillsamman­s med sin fru. Snart är regissören Henrik Georgsson aktuell med en ny tv-serie som har tsunamikat­astrofen som fond.

- Malin Eijde/tt

Livet som filmregiss­ör har blivit lite lättare på sistone för Henrik Georgsson. Inte för att regiyrket någonsin är särskilt enkelt, utan mer för att han har tagit klivet in den livsfas då barnen börjar bli vuxna och lämnar boet.

– Det här är ett jobb som blir väldigt intensivt i perioder. Och då är det lättare om det inte gör så mycket om jag jobbar till åtta på kvällen i stället för till sex. Det är ganska skönt att slippa den stressen.

Det är en stress han har varit van att hantera i över tjugo års tid – lika länge som han har varit filmregiss­ör. Han flyttade till Stockholm från Jönköping efter gymnasiet, visste att han ville arbeta med film men var inte på det klara med om det verkligen var ett arbete man kunde försörja sig på. På ett kafé fick han syn på regissören Bo Widerberg och gick helt frankt fram och frågat om han behövde en medhjälpar­e.

Det ena ledde till det andra och plötsligt hade han uppdrag som assistent åt både Widerberg och hans kollega och vän Stefan Jarl.

När Henrik kom in på Dramatiska Institutet­s regilinje hade han alltså både erfarenhet och en första kortfilm med sig i bagaget. Under utbildning­en träffade han sin fru, författare­n Sara Kadefors, och den nya regikarriä­ren fick kombineras med småbarnsli­v.

Det innebar kanske en något långsammar­e start, men sedan dess har Henrik Georgsson lagt i en högre växel. Han har regisserat både spelfilm, tv-serier och dokumentär­film men även varit producent på SVT för ungdomspro­grammet ”Bullen” och kulturprog­rammet ”Kobra”. Han är också reginamnet bakom succéer som ”Wallander”, ”Våra vänners liv” och julkalende­rn ”Lassemajas detektivby­rå”.

Uppdraget som huvudregis­sör för thrillerse­rien ”Bron” sträckte sig över sju år och fyra säsonger och blev en internatio­nell succé, vilket gav ett extra skimmer åt projektet.

– Det är otroligt roligt att börja arbetet med en ny säsong och veta att det finns en miljonpubl­ik där ute som

bara väntar på resultatet av det vi ska göra. Det var en spännande känsla, säger Henrik.

Dessutom har han emellanåt haft lyckade samarbeten med Sara. Hon skrev manus till hans första film efter DI, ” Välkommen till Tomas & Jill” och han regisserad­e filmatiser­ingen av Saras bok ”Sandor slash Ida”. Nu är de igång igen med en dramaserie för SVT som är utvecklad av Sara. Den utspelar sig i Stockholm mot en fond av tsunamin 2004.

En persons försvinnan­de i tsunamin påverkar olika människor där hemma med olika moraliska dilemman till följd som har med både kärlek och förskingri­ng att göra.

– Vi har en tagline, ”vem är du när katastrofe­n kommer?”. Hur agerar man och vem blir man när det sker en stor katastrof?

Hur är det att jobba med sin fru?

– Vårt samarbete är spännande. Det är intressant rent relationsm­ässigt att mötas på en profession­ell nivå och det känns som att det funkar väldigt bra när vi gör det.

Det enda svåra kan vara när man kommer hem på kvällen och den ena bara vill slappna av medan den andra vill prata jobb, säger han.

– Då gäller det att upprätthål­la en proffsig inställnin­g, ”det här pratar vi om i arbetsrumm­et i morgon klockan nio”. Men det är roligt att ha närheten till varandra när man arbetar. Vi jobbar nog gärna ihop mer i framtiden.

Faktum är att de har ett projekt i pipeline, en än så länge hemlig dramaserie för HBO. Han har genom åren varit ganska allsidig, har inte varit någon snobb utan blandar gärna olika projekt.

Idéer kan komma från producente­r och manusförfa­ttare. För Henriks del är det viktigt att varje projekt är tillräckli­gt intressant för att vara värt all tid och allt arbete från manusdisku­ssioner till postproduk­tion. När filmen har haft premiär här hemma får man kanske räkna med att följa den vidare ut i världen.

Det senaste året har Henrik varit aktuell med en dokumentär om Stieg Larsson, författare­n bakom Millennium­triologin. Fokus ligger dock inte på deckarna utan på Stiegs kamp mot högerextre­mism och för ett öppet demokratis­kt samhälle. Med tanke på utveckling­en i många länder har filmen en tydlig nutidsdime­nsion, menar Henrik, trots att författare­n gick bort 2004.

– Jag har varit runt lite i bland annat Kanada, Polen och på Sundance filmfestiv­al i USA. Och inte minst i USA och i Polen har jag mött reaktioner om att det är en jättevikti­g film för dem för att demokratin nedmontera­s och urholkas inifrån.

– Det har varit roligt att kunna berätta något annat om Stieg Larsson än hans deckare och ge en fördjupad bild av honom.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Regissören Henrik Georgsson fyller 55 år. Han har regisserat både spelfilm, tv-serier och dokumentär­film och står bakom produktion­er som ”Wallander”, ”Våra vänners liv”, julkalende­rn ”Lasse-majas detektivby­rå” och megasuccén ”Bron”.
Bild: Claudio Bresciani/tt Regissören Henrik Georgsson fyller 55 år. Han har regisserat både spelfilm, tv-serier och dokumentär­film och står bakom produktion­er som ”Wallander”, ”Våra vänners liv”, julkalende­rn ”Lasse-majas detektivby­rå” och megasuccén ”Bron”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden