Ttela

Här är lakanen för din bästa bäddning

Inget av de testade lakanen är bra på allt, men om du läser testet noga så kan du välja ett lakan som är bra på just det som du tycker är viktigt.

- Ola Jacobsen och Johanna Berger konsument@gp.se

Visst är det härligt att krypa ner mellan rena lakan. Om det inte har krympt förstås, sliter sig och glider runt på madrassen. Eller snabbt nötts ner och du fastnar med tån och river upp ett stort hål när du kryper till kojs.

På vårt uppdrag har Testfakta låtit det tyska laboratori­et Weber & Leucht testa åtta underlakan av bomull för mellan 69 och 599 kronor. Även om lakanens egenskaper varierar visar testet inte på någon tydlig koppling mellan pris och kvalitet.

Laboratori­et förberedde lakanen genom att tvätta dem i 60 grader och torka dem enligt respektive tvättanvisnin­g fem gånger. Laboratori­et

mätte sedan hur mycket lakanen krympt.

Här visar testet på stora skillnader. Medan lakanen från Ellos och Hemtex bara krympte med några få procent, krympte Jotex, Jysk och Åhléns lakan med hela 7-10 procent.

– Även om krympning hos lakan inte är lika känsligt som till exempel hos kläder, så ska de inte krympa mer än 6 procent enligt mätstandarde­n för den här typen av textil, säger Stephanie Leucht, testledare på Weber & Leucht.

Laboratori­et har också testat lakanens slitagetålighet. Testet gjordes genom att montera en bit av varje lakan i en maskin som snurrar tygbitarna i ett visst mönster mot ett annat tyg.

Här var Åhléns Smart i särklass bäst. Det lakanet klarade hela 20 000 varv i maskinen, följt av fyra andra som kom på andra plats med 14 000 varv var. Sämst var underlakan­et från Ellos, som gick sönder redan efter 8 000 varv.

– Man ska förvänta sig att underlakan ska klara åtminstone 10 000 varv utan att gå sönder. Generellt presterar tyger som har en mer ojämn struktur sämre när det kommer till slitage. De slits fortare eftersom trådarna i de partier som sticker upp över väven är mer utsatta för slitage, än när väven är helt jämn och alla trådar slits på samma sätt, säger Stephanie Leucht.

Lakanens förmåga att stå emot rivning testades också. Laboratori­et klippte ett snitt i varje lakan, sedan mättes vilken kraft som krävs för att riva sönder tyget från snittet. Tygets båda riktningar provas. Delprovet visar på trådarnas styrka.

Lakanen från Jotex och Hemtex är bäst på att stå emot rivning, medan Jysk Kronborg är allra sämst.

Laboratori­et testade också ett linnelakan som referens. Detta lakan stod emot rivning hela tre gånger bättre än de bästa bomullslak­anen. Däremot hade linnelakan­et sämre slitagetålighet än alla de testade lakanen av bomull.

För att testa hur lätt lakanen bildar noppor och ludd använde laboratori­et samma maskin som testade slitagetålighet, fast med ett lägre tryck.

Minst ludd och noppor får lakanen från Åhléns och Himla, men eftersom ludd och noppor framförallt är en visuell defekt, väger det här delprovet lågt i totalbetyg­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden