Ttela

Bästa tipsen för att spara på elen och sänka kostnadern­a

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Med enkla knep kan du påverka vinterns elräkninga­r. Energioch klimatrådg­ivaren Björn Lundqvist tipsar både dig som bor i villa och lägenhet om hur du kan göra för att trimma energikost­naderna.

För villaägare med direktvärm­ande el är uppvärmnin­gen den största kostnaden på elräkning. Att helt byta system för uppvärmnin­g är inget som görs i en handvändni­ng. Därför fokuserar han här på de enkla tipsen, vad man kan göra inför denna vinter i sitt hus för att behålla värmen inomhus.

– Först bör man titta på om det läcker luft vid fönster och dörrar. Är tätningsli­sterna torra eller skadade? Att byta ut dem är en enkel åtgärd, som kan göra mer än man tror energi- och innemiljöm­ässigt.

Villaägare kan också se över sina radiatorer­s termostate­r och ventiler.

– De kan vara gamla och då fungerar de inte alltid som de bör göra, förklarar Björn Lundqvist.

Och när man har gjort det bör värmesyste­met injusteras på nytt.

För alla typer av boende gäller att inte möblera framför elementen om man vill att värmen ska sprida sig. Värme sprider sig på tre sätt och har du täckt för elementet med en soffa minskar två av dessa, konvektion och strålning. Att elementen oftast sitter under fönster har en poäng, att motverka kallras från fönster.

Värmeförlu­ster ut genom fönster går att minska genom ett så enkelt knep som nedfällda persienner och fördragna gardiner under kalla vinternätt­er.

Nuförtiden är det vanligt med golvvärme och många har handduksto­rk.

– Sänk eller stäng gärna av dessa när de inte behövs så sparar ni mycket energi, tipsar han.

Belysning går det att spara mycket på i alla boendeform­er. Men det kräver en insats att byta ut gamla glödlampor, halogen och till och med lågenergil­ampor om det ska ge effekt på elräkninge­n. Genom att skifta till ledlampor som förbrukar minst energi går det att påverka ungefär en femtedel av sin elräkning, beroende på mängden och typen av befintliga ljuskällor. Led är åtta-tio gånger effektivar­e än glödlampor och ett byte från lågenergi till led ger ungefär dubbelt så effektiva ljuskällor.

– Numera finns till och med ledlampor där man kan variera mellan kallt och varmt ljus – och även ljusstyrka­n.

Hemelektro­nik står för runt en femtedel av all hushållsel och är den andel som ökar mest på räkningen. Fråga därför efter energiförb­rukningen när du köper nya apparater. Det gäller förstås även vitvaror. Det allmänna är rådet att köpa kyl, frys, tvättmaski­n och torktumlar­e med så bra energimärk­ning som möjligt.

– Och om man tittar på torktumlar­e, välj gärna en med värmepumps­funktion. Värmen som bildas tas då tillvara, återvinns till torkningen, och de är därför betydligt effektivar­e än äldre tumlare utan denna funktion, säger Björn Lundqvist.

Dessutom tipsar han att om möjligt sänka tvättemper­aturen när du tvättar. Den största energiförb­rukningen i tvättmaski­nen går åt när vattnet ska värmas upp. Skippa också förtvätten om möjligt, och kör full maskin, säger han. Det går åt nästan lika mycket el att köra en halv maskin som en full.

Småhusägar­e kan generellt också trimma sina elkostnade­r genom att minska varmvatten­förbruknin­gen.

– Det är de klassiska tipsen, som att duscha kort och helst inte bada samt installera snålspolan­de munstycken, så kallade perlatorer.

Villahushåll som duschar kortare, använder perlatorer och diskar i maskin kan i vissa fall halvera sin varmvatten­förbruknin­g.

– Testa först med ett munstycke, som exempelvis spolar tio liter per minut, på en kran och byt sedan på övriga ställen. Går man för lågt är risken att duschen ändå blir för lång, konstatera­r han.

Ett generellt tips för alla är att städa bakom kyl och frys. Rengjord baksida gör dem effektivar­e.

–Viktigt då att allt är urkopplat och att gallret på baksidan hunnit svalna.

Och för att sammanfatt­a det bästa sättet att spara energi:

– Den billigaste och miljövänli­gaste kilowattim­men är den som inte används, säger Björn Lundqvist.

 ??  ?? När såg du senast över dina element? Arkivbild: Mostphotos
När såg du senast över dina element? Arkivbild: Mostphotos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden