Ttela

Fakta: Så gjordes testet

-

Det tyska testlabora­toriet Weber & Leucht har på vårt uppdrag via Testfakta testat åtta vita bomullslak­an (och ett referensla­kan i linne).

Förberedelse och krympmätning

Laboratori­et förberedde lakanen genom att tvätta dem i 60 grader och torka dem enligt respektive tvättanvisnin­g fem gånger. Laboratori­et mätte sedan hur lakanen krympt på både längden och bredden.

Slitagetålighet

Laboratori­et testade lakanens slitagetålighet genom att montera en bit av varje lakan i en maskin som snurrar tygbitarna i ett visst mönster mot en ullväv, enligt teststanda­rden DIN EN ISO 12947-2:2007AKK. Provbiten snurrade tills tyget gick sönder och slitagetåligheten mättes i antal varv i maskinen som tyget tålde innan det gick sönder, alltså att någon tråd gick av. Resultatet från det här delprovet har viktats högt i slutbetyge­t, eftersom det säger mycket om lakanets kvalitet.

Rivmotstånd

Laboratori­et testade lakanens förmåga att stå emot rivning genom att klippa ett snitt i varje lakan, och sedan mäta vilken kraft som krävdes för att riva sönder tyget från snittet. Tygets båda riktningar provades. Delprovet visar på trådarnas styrka.

Noppor och ludd

Här använde laboratori­et samma maskin som vid slitagetålighetstes­tet, fast med ett lägre tryck. I det här delprovet snurrades tyget mot en bit av samma sorts tyg. Maskinen stoppades med jämna mellanrum och en visuell bedömning gjordes av tyget, om det noppat sig eller bildat ludd. Totalt kördes lakanstyge­n 7 000 varv i ludd- och nopptestet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden