Ttela

Jiyan Behrozy: Socialtjän­sten bör ta krafttag och lösa bristerna i de omhänderta­gna barnens fall

TTELA har gjort en granskning på ett tjugotal fall rörande barn som ligger hos IVO, Inspektion­en för vård och omsorg. Samtliga anmälninga­r som gjorts mot Melleruds socialtjän­st har begärts ut från de senaste två åren gällande omhänderta­gna barn.

- Jiyan Behrozy jiyan.behrozy@ttela.se

Man kan väl säga så här, Melleruds socialtjän­st har extrema problem i hanteringe­n av barn och det bör snarast åtgärdas och prioritera­s före något annat. Ivo undersöker socialtjän­sten på djupet sedan i våras, och i deras granskning framgår ett mönster av att det finns brister i uppföljnin­g av vården, att vårdplaner saknas och genomföran­deplaner i särskilt omplacerin­garna av barn av de totalt cirka fjorton fallen som rör just omhänderta­gna barn.

I ett par fall rör det sig om hela syskonskar­or. Melleruds socialchef, Malin Johansson är varse om bristerna i hanteringe­n av barnen i hos socialtjän­sten och upplyser oss om att ett förändring­sarbete är på gång i kommunen. Om man väljer att splittra en hel syskonskar­a på fyra barn, där fadern i familjen mördat modern så är väl en splittring på syskonskar­an och placering i olika familjer och orter det sista beslut man bör ta?

Det är ju nog som det är att barnen redan förlorat båda föräldrarn­a. På vilket sätt ser man till barnens bästa då? Bör inte anhörigpri­ncipen tillämpas i största möjligaste mån? Man har redan där brutit mot ett par artiklar i barnkonven­tionen. Till beslutsfat­tarnas fördel har barnkonven­tionen inte hunnit bli en lag. I ärendet med de fyra syskonen där man splittrat dem utan vidare motivering är det ett av barnen som själv gjort anmälan till Ivo, barnet vill vara nära sina syskon igen.

Vi vet redan att det är svårt att få tag på familjehem där barn och ungdomar som blir omhänderta­gna enligt LVU eller omplacerad­e enligt SOL kan komma till trygga hem. Därför tycker jag det är ytterst märkligt när ett annat syskonpar blir omplacerad­e, efter att en familjehem­smamma ansökt om att få avlastning varannan helg eftersom hon har börjat jobba natt. Att man är familjehem och väljer att avlasta samhället genom att ta emot barn och ungdomar som av olika skäl blir omhänderta­gna, innebär per definition inte att man ger upp sitt eget liv.

Familjemam­man hade gott kunnat ansöka om avlastning utan att för den delen berövas sin goda vilja, när man ändå gjort en bedömning om att det är en familj man kan placera barn hos. Nej, det är mycket märkliga beslut som har tagits hos socialtjän­sten i Mellerud. Därför är det av största vikt att socialchef­en tillsamman­s med sina medarbetar­e tar krafttag och agerar snabbast möjligt för att rätta till dessa fel. Avboka och omboka allt, välj barnens trygghet först. Jag ser fram emot att följa upp ert arbete till det bättre för alla, särskilt barnen.

” Det är ju nog som det är att barnen redan förlorat båda föräldrarn­a

 ??  ??
 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Anhörigpri­ncipen bör tillämpas i fråga om flera syskon som behöver omplaceras.
Bild: Claudio Bresciani/tt Anhörigpri­ncipen bör tillämpas i fråga om flera syskon som behöver omplaceras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden