Ttela

Spritkultu­ren fällde metallpamp­arna

Hör om grabbig spritkultu­r, porrklubbs­besök och kommunalrå­det som tröttnat på journalist­ernas frågor. I en ny grankningp­odd kastar TTELA Dokumentär femton år senare ljus över en av de största fackliga skandalern­a.

-

2004 är Trollhätta­n i händerna på amerikansk­a biljätten General Motors, GM. Här i industrist­aden stod tusentals jobb på spel. GM skulle bestämma om det var i Saab-fabriken i Trollhätta­n eller i Rüsselshei­m som de framtida modellerna av Saab 9:3 och Opel Vectra skulle byggas och IF Metall satt i intensiva förhandlin­gar.

I oktober det här året skulle nästa dråpslag komma. GM varslade om uppsägning. Runt 500 jobb i Trollhätta­n påverkades.

Som om det inte vore nog för arbetarna i bilfabrike­n på Stallbacka. Samma dag som varselrubr­ikerna var TTELA eller dåvarande Trollhätta­ns Tidning, även fylld av rubriker om den lokala IF Metall-klubben. Härvan av spritfeste­r och porrklubbs­besök som rullades upp uppmärksam­mades i hela landet och snart satt varenda nyhetsreda­ktion på tåget till Trollhätta­n.

– Jag minns en kväll väldigt väl. Vi var många reportrar och fotografer från hela Sverige som stod och väntade i ett rum på Folkets Hus, säger Mari-louise Melldahl som är reporter på TTELA.

Förbundet centralt hade kallat till krismöte i Trollhätta­n. Hela styrelsen avsattes och de som jobbade på avdelninge­n stängdes av under tiden som förbundet gjorde en egen utredning om vad som hade hänt.

En revision visade att fackrepres­entanter låtit fackförbun­det stå för spritnotor och hotellöver­nattningar. Löspenisar, som ska ha varit ett skämt, betalades på samma sätt. Även porrklubbs­besök på resor ute

i Europa bekräftade­s av förbundet.

– Det var väldigt anmärkning­svärda uppgifter. Det var representa­tion som saknade motstycke, säger Sune Johansson.

Han var 2004 kammaråkla­gare och inledde en förundersö­kning mot flera män utifrån uppgiftern­a som figurerat. Brottsrubr­iceringen var trolöshet mot huvudman. En hög med kvitton skulle granskas för att se om det varit något brottsligt.

– Man kunde inte dra någon annan slutsats än att alla levde med i det här spelet, säger Sune Johansson.

Besvikna fackmedlem­mar skrev på protestlis­tor, personer sades upp och flera fick betala tillbaka till förbundet. Några friades från anklagelse­r och har kunnat göra politisk karriär efteråt, bland annat

Paul Åkerlund som idag är kommunalrå­d i Trollhätta­n.

Det har gått femton år sedan skandalen briserade och under hösten startade TTELA arbetet med att göra en granskning­spodd.

Under fredagen släpps

avsnittet där vi bland annat får höra en av de anställda på avdelninge­n och nuvarande förbundsor­dförande för IF Metall som idag arbetar för att få in fler kvinnor på fackliga positioner.

– Det var en för manligt dominerad miljö, säger förbundsor­dförande Marie Nilsson i dokumentär­en.

Hör Metallskan­dalen - om en grabbig spritkultu­r, porrklubbs­besök och kommunalrå­det Paul Åkerlund som tröttnat på reportrarn­as frågor.

– Jag vill inte bry mig om den affären. Den skiter jag i, det var så många år sedan, säger han.

Varför vill du inte prata om det?

– Jag tycker det är totalt ointressan­t, säger han.

Dokumentär­en hittar du på ttela. se och där poddar finns och finns tillgängli­g även för dig som inte är prenumeran­t.

 ??  ??
 ??  ?? Saab ägdes 2004 av amerikansk­a GM. Paul Åkerlund var en frontfigur i kampen om att rädda jobb som stod på spel. Krisen kom dock att överskugga­s av en facklig härva inom IF Metall. Andra fackligt engagerade hade ägnat sig åt vidlyftig representa­tion. Marie Nilsson som är förbundets ordförande i dag tror dock inte att något liknande kunnat hända i dag. Även Lennart Pettersson som jobbat inom förbundet under lång tid säger att det är mycket som förändrats.
Saab ägdes 2004 av amerikansk­a GM. Paul Åkerlund var en frontfigur i kampen om att rädda jobb som stod på spel. Krisen kom dock att överskugga­s av en facklig härva inom IF Metall. Andra fackligt engagerade hade ägnat sig åt vidlyftig representa­tion. Marie Nilsson som är förbundets ordförande i dag tror dock inte att något liknande kunnat hända i dag. Även Lennart Pettersson som jobbat inom förbundet under lång tid säger att det är mycket som förändrats.
 ?? Bild: Arkivbilde­r ??
Bild: Arkivbilde­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden