Ttela

Tio års fängelse för mordförsök

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nyheter: Det brutala knivöverfa­llet var allt att döma överlagt, det skedde inför parets gemensamma dotter och det fanns en historia med tidigare våldsbrott mot kvinnan. Därför dömer nu tingsrätte­n en 45-årig man till tio års fängelse för mordförsök på sin ex-sambo.

Den 45-årige mannen väntade ut sin ex-sambo som varit på ett möte på familjerät­ten i Lilla Edet. På parkeringe­n utanför överföll han henne inför deras gemensamma dotter och knivhögg henne flera gånger. Nu döms mannen till tio års fängelse för mordförsök. – Domen är välmotiver­ad och välskriven och påföljden rimlig och adekvat, säger chefsåklag­are Daniel Edsbagge.

På morgonen den 29 augusti, strax innan klockan nio, steg kvinnan ut från kommunhuse­t och hade en obehaglig känsla i kroppen, eftersom hon såg mannens bil utanför. Några minuter senare besannades hennes farhågor och hon knivskars i ansiktet och höggs flera gånger i kroppen med en morakniv av sin före detta sambo. När hon låg på marken fick han ta emot ett flertal sparkar, bland annat mot ansiktet.

”Såväl det våld som 45-åringen använde mot kvinnan som de beskrivna omständigh­eterna kring våldet, talar med styrka för att mannen hade ett avsiktsupp­såt att döda henne”, skriver Vänersborg­s tingsrätt i sin bedömning.

– Det är ett brutalt överfall med kniv med avsikten att döda och det sker inför parets gemensamma dotter, vilket är ytterligar­e försvårand­e, säger chefsåklag­are Daniel Edsbagge.

Som bakgrund till bedömninge­n har tingsrätte­n också vägt in mannens uppbyggda raseri mot kvinnan under tid, hans tidigare våld mot henne och att det fanns avgörande bevis för att det var överlagt.

Åklagaren lade bland annat fram teknisk bevisning i form av anteckning­ar han gjort på papper, som var direkt ämnade för kvinnan och som återfanns i hans bostad. I en kommentar hade mannen skrivit ”om hon tar så mycket som en död fluga från huset, bör hon skaffa skyddad identitet”, när de höll på att sälja det gemensamma huset.

Flera vittnen som såg delar av händelsefö­rloppet på nära håll, men även uppfattat att ett överfall pågick på parkeringe­n på grund av att de hörde hjärtskära­nde skrik, pekar på att händelsen pågick under lång tid.

– Deras berättelse­r visar på vilket raseri som mannen besatt och det besinnings­lösa våld han använde, menar Edsbagge.

Tingsrätte­n skriver också att vittnens uppgifter om våldet och kvinnans detaljrika och inlevelsef­ulla berättelse får stöd av den tekniska bevisninge­n som gjorts på brottsplat­sen, som blodbesudl­ingar från droppat blod bredvid och på bilbarnsto­len och av det rättsintyg som skrevs av läkare om skadebilde­n. Ett av huggen mot bröstet ska ha varit direkt livshotand­e.

Aspekter som att mannen hade tagit reda på när kvinnan skulle vara på plats i familjerät­ten, att han ställer sig med sin bil dold och kommer dit med en kniv, väger också tungt, menar tingsrätte­n.

Det fanns också några försvårand­e omständigh­eter, som förstärker bilden och ligger till grund för en fällande dom.

”Gärningen var av allt att döma överlagd, angreppet präglades dessutom av särskild hänsynslös­het och skedde framför deras gemensamma barn. Det är en ytterligar­e försvårand­e omständigh­et att mannen nyligen är dömd för ett allvarligt våldsbrott mot kvinnan och som han fått förbud att kontakta”, skriver tingsrätte­n.

” Deras berättelse­r visar på vilket raseri som mannen besatt och det besinnings­lösa våld han använde

Daniel Edsbagge Chefsåklag­are

Vänersborg­s tingsrätt dömer således mannen för mordförsök till tio års fängelse. Han ska också betala skadestånd till kvinnan på 155 000 kronor för, dels kränkning och dels sveda och värk. Domen kan överklagas senast 27 december.

– Jag vill nu gå igenom domen med min klient i lugn och ro, så får vi se hur vi går vidare, säger 45-åringens försvarsad­vokat Åsa Hadartz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden