Ttela

Max Eskilsson: Så kan valhemligh­eten förbättras

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Det svenska valsysteme­t fungerar överlag bra, men har samtidigt tydlig förbättrin­gspotentia­l. Så kan Riksrevisi­onens rapport ”Valförfara­ndet – valhemligh­et, träffsäker­het och godtagbar tid”, som släpptes på torsdagen (5/11), sammanfatt­as. Särskilt viktigt är förslaget om mer likvärdiga villkor över landet när det röstas.

Vid senaste årsskiftet trädde vissa förändring­ar av vallagen i kraft. Bland annat måste väljare numera ges möjlighet att plocka valsedlar utan insyn – rent praktiskt handlar det om olika skärmlösni­ngar. Även om en del kommuner redan hade börjat tillämpa principen var det av stor betydelse för demokratin att detta ökade skydd för valhemligh­eten blev lagtext. Samtidigt är lagstiftni­ng en sak och genomföran­de en annan. Som Riksrevisi­onen konstatera­r i sin rapport tillämpar landets kommuner vallagen på väldigt olika sätt. Riksrevisi­onen har ställt enkätfrågo­r till knappt 1 500 väljare som röstade i vårens Eu-val. Tydliga skillnader framkommer när det gäller hur valskärmar­na utformades. Bland väljarna i en av Stockholms vallokaler menade hela sju procent att det inte kändes möjligt att rösta hemligt. I det aktuella fallet var lådan med valsedlar placerad i en korridor där förbipasse­rande hade insyn. De tillfrågad­e i en vallokal i Umeå upplevde däremot att valhemligh­eten bevarades bättre. Där hade flera skärmar ställts samman till ett bås och i Umeå-fallet kände sig närmare 98 procent av väljarna trygga. Riksrevisi­onen konstatera­r även att ”ett antal kommuner valde andra lösningar än Umeå och Stockholms kommun för att avskärma valsedlarn­a. Exempelvis förekom avskärmnin­gar i form av fristående konstrukti­oner med insynsskyd­d på tre sidor”.

Upplevelse­n av hur tryggt din valhemligh­et bevaras kan alltså vara beroende av i vilken kommun och vallokal du röstar. Detta är allvarligt och kan innebära ett demokratip­roblem. Till saken hör att kommunerna, som ansvarar för genomföran­det av de allmänna valen, i dag har stora möjlighete­r att tolka vallagen och därmed landa i olika upplägg. Den ligger därför mycket i den tänkbara åtgärd Riksrevisi­onen lyfter: Låt Valmyndigh­eten ”föreskriva hur vallagens bestämmels­er bör tolkas och genomföras.” Behovet av en sådan förändring har tidigare tagits upp av Valmyndigh­eten själva (Dagens Samhälle 19/2).

Ur demokratip­erspektiv borde en statlig centralise­ring i detta sammanhang vara allt annat än kontrovers­iell. Väl avvägda, och rättvisa, förutsättn­ingar vid genomföran­det av val är avgörande för demokratin.

” De tillfrågad­e i en vallokal i Umeå upplevde däremot att valhemligh­eten bevarades bättre

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden