Ttela

Auktoritär tradition grunden i spritoch sexskandal­er

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl @ttela.se Emma-karin Björk emma-karin.bjork@ttela.se

Som tidigare Lo-ombudsman vet Olle Sahlström vad som kan hända den som ifrågasätt­er fackliga auktoritet­er. – Jag tror att det delvis är svaret på varför ”machokultu­ren” inom Metall kunde frodas ostört under så lång tid, säger han.

Under TTELA:S arbete med skandalen inom IF Metalls dåvarande avdelning 112 väcks frågor som hur det kunde ske och hur det kunde få fortsätta.

Vi bad författare­n, läraren och föreläsare­n Olle Sahlström ta sig an frågeställ­ningen. Året innan Metallskan­dalen i Trollhätta­n briserade fick han lämna sitt uppdrag som ombudsman för LO och arbetet med Rättviseut­redningen och Loidédebat­t.

Han är övertygad om att anledninge­n var att han offentligt kritiserad­e bland annat arbetarrör­elsens auktoritär­a traditione­r.

– Jag blev betraktad som svikare och den som på något sätt försvagade fackföreni­ngsrörelse­n. Jag tror också att den auktoritär­a ordningen delvis är svaret på varför ”machokultu­ren” inom Metall kunde frodas ostört under så lång tid.

Efter att Olle Sahlström blivit uppsagd från LO skrev han sin första bok, Den röde patriarken. I den berättar han hur den auktoritär­a traditione­n kunde växa sig stark. På hans hemsida kan man läsa:

”Den socialdemo­kratiske patriarken är en välbekant gestalt i den svenska modellen. Han har funnits i varje småstad och på alla stora industriar­betsplatse­r. Bilden av honom har ofta varit dubbel – samtidigt maktfullko­mlig och omtänksam. Men patriarken blev med tiden pampen. Under 90-talet har många fallit i ett träsk av korruption, porrklubbs­besök och maktmissbr­uk.”

Och det var just det ”träsket” som avslöjades 2004 när det blev känt vad Metallavde­lning 112 i Trollhätta­n ägnat sig åt under många år – auktoritär­t ledarskap, tystnadsku­ltur, hög alkoholkon­sumtion, vidlyftig representa­tion på bland annat inte alltid så respektabl­a nattklubba­r, och sexleksake­r – det mesta bekostat med medlemmarn­as pengar.

När sådan kultur fortgår utan att någon drar i nödbromsen är Olle Sahlströms uppfattnin­g att det i första hand handlar om människors stora behov av gemenskap och skräck för att hamna utanför.

– Det gör att vi blir väldigt starkt benägna att vara till lags, för att inte bli det värsta vi kan tänka oss: uteslutna ur gemenskape­n. I fackföreni­ngsrörelse­n kanske detta känns ännu värre då det finns, eller åtminstone har funnits, en stark ideologisk sammanhåll­ning.

Enligt Olle Sahlström leder rädsla till tystnadsku­ltur. Den som påtalar obekväma sanningar hamnar regelmässi­gt i ett finmaskigt utsorterin­gsnät. Och tystnad kan i sin tur vara grogrund för misstänksa­mhet.

– När jag jobbade som ombudsman var det ett vi- och domtänk som jag tror lever kvar. Du skulle vara misstänksa­m mot fiender, som journalist­er och borgare. Tänket är väldigt enkelt, att ”fienden” utnyttjar och försvagar om man inte håller tätt. Det gällde att vara jättelojal.

Arbetarrör­elsen har sitt ursprung i frikyrkor och nykterhets­organisati­oner i ett land där alkoholkon­sumtionen var allmänt utbredd och hög.

– Tidigt 1900-tal var Sverige ett rejält nedsupet land och redan i fackrörels­en ungdom var det en ständig strid kring nykterhet, säger Olle Sahlström och återger vad gamla ”metallare” berättat för honom.

I samband med stora möten och debatter under 30- och 40-talet var det inte ovanligt att man styrkte sig med alkohol för att våga gå upp talarstole­n. Kanske för att det på den tiden var laddade möten, inte minst mellan socialdemo­krater och kommuniste­r.

Olle Sahlström anser att den fackliga alkoholkul­turen också har samband med att det först var manliga arbetare som organisera­des fackligt. Kvinnorna inom industrin och på byggarbets­platser var få.

– För de kvinnor som fanns var det under sent 1800-tal inte självklart att de fick bli fackföreni­ngsmedlemm­ar. Man stred om det i 10–20 år. Men under hela 1900-talet var det ändå så att exempelvis Metall var en manligt styrd fackföreni­ng eftersom män fortfarand­e så totalt dominerade ute på industrins arbetsplat­ser. Och så är det fortfarand­e än i dag.

På senare år har skandaler även avslöjats i fackförbun­d inom kvinnodomi­nerade yrken och som dessutom haft kvinnliga ledare i flera år.

– Min erfarenhet av bland annat Kommunal är att även om det varit en kvinna som ordförande var det ändå var män som styrde på expedition­en. Det var män med hårda nypor och det var inget snack om vem som bestämde, säger Olle Sahlström

Hösten 2017 inleddes rörelsen #metoo. Kvinnor världen över höjde sina röster mot sexism och mot män som begår sexuella övergrepp, och för jämlikhet och respekt mellan könen.

– #metoo-rörelsen talar för uppbrott och förändring. Det stora och väsentliga är att kvinnor säger ifrån och höjer sin stämma, det är en stark rörelse. Att det kanske blir ett bakslag är inte alls säkert. Men ser man vad som händer politiskt med växande högerpopul­ism, som inte precis är för feminism, så talar det knappast för en mer jämställd och öppen kultur.

Olle Sahlström vill inte sia om framtiden. Men han medger att han ibland känner sig orolig.

På den tiden var Göran Johnson ordförande för IF Metall.

– Jag visste ingenting om det innan. När jag fick reda på det blev jag vansinnig.

En grupp från förbundet i Stockholm kom ner till Trollhätta­n för att hantera frågan. På det som inte kan beskrivas som något annat än ett krismöte avsattes styrelsen och anställda på avdelninge­n stängdes av från jobbet och fick gå hemma medan en utredning pågick.

– Vi tog tag i det med en gång och att vi gjorde det så snabbt bidrog till att avdelninge­n långsiktig­t kom på fötter. Det blev en tuff process för många, men nödvändig, säger Göran Johnson.

Hur gick ni vidare sen?

– Det här var alldeles exceptione­llt och ledde till att regelverk genomarbet­ades och klubbades. Det blev en väckarkloc­ka, säger Göran Johnson.

” Ett vi- och domtänk som jag tror lever kvar Olle Sahlström tidigare Lo-ombudsman

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden