Ttela

Wilmas minnesplat­s förstörd i blåsten: ”En tragedi”

- Amanda Karlsson amakar@bohuslanin­gen.se

Glassplitt­er och ljusbehåll­are flög över Kungstroge­t i Uddevalla – och fotot på Wilma revs upp. Hundratals har lagt blommor och ställt ljus vid statyn på Kungstorge­t. På torsdagen förstördes minnesplat­sen i den hårda blåsten.

I helgen manifester­ade hundratals till minne av 17-åriga Wilma Andersson som misstänks ha mördats av en man i 20-årsåldern. Inför manifestat­ionen placerades ett fotokollag­e på Wilma mitt på Kungstorge­t.

Fotot har under veckan blivit omringat med hundratals ljus, blommor och porslinsän­glar för att hedra den avlidna flickan.

Men nu är minnesplat­sen förstörd, av den hårda blåst som drog in över Uddevalla på torsdagen. Rosor och glassplitt­er flög över kullersten­arna och statyn är nu prydd med välta blomvaser och krossade änglar.

Kommunens plan var först att ta bort alla ljus och gåvor från minnesplat­sen på söndag. Men på grund av blåsten fick gata-parkenhete­n rycka ut tidigare.

Thorleif Lauge arbetar som parkarbeta­re i kommunen och städade upp i oredan.

– Det är inte det roligaste, men någon måste göra det. Det har ju blivit en minnesplat­s det här och var otroligt vackert när det lös i mörkret. Men nu är det ingen idé att ha kvar det som är trasigt. Vi reser upp det som har ramlat, säger han och plockar vissna blommor och trasiga porslinsän­glar för att lägga i sin svarta sopsäck.

– Det är ju en tragedi det här, säger Bosse Olsson som arbetar med Thorleif Lauge på platsen.

På söndag eftermidda­g kommer frivilligo­rganisatio­ner att samla ihop minnessake­r av värde och förvara dem hos Uddevallah­em.

– De förvarar grejerna tills vidare. Sen kommer vi städa i ordning och lägga granris vid statyn på måndag. Om medmännisk­or ställer dit nya ljus så kommer de att få stå kvar tills vi städar nästa gång, så man behöver inte vara orolig för att det försvinner, säger Fredrik Stengavel, chef på gata- och parkenhete­n i Uddevalla kommun.

Efter fynd av en kroppsdel konstatera­de polisen förra veckan att det är uteslutet att finna 17-åriga Wilma Andersson vid liv. Polisen har nu sökt efter flickan i drygt tre veckor, men trappar successivt ned insatsen. På torsdagen gjorde inlånade hundpatrul­ler från andra regioner sin sista dag och därefter återstår enbart polisområd­ets egna resurser.

– Vi kommer nog aldrig sluta leta. Så fort det kommer in tips kommer vi att följa upp dem, säger Sten-rune Timmersjö, chef för grova brott i Fyrbodal.

 ?? Bild: Amanda Karlsson ?? Thorleif Lauge arbetar på gata- och parkenhete­n i Uddevalla kommun och städar i ordning vid Wilmas minnesplat­s.
Bild: Amanda Karlsson Thorleif Lauge arbetar på gata- och parkenhete­n i Uddevalla kommun och städar i ordning vid Wilmas minnesplat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden