Ttela

Stor oro när ungdomar kastas ut från Restad gård

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se

Fler än 100 ungdomar kommer att tvingas flytta från Restad gård senast den 3 februari. Vänersborg­s kommun är djupt oroade för ungdomarna och kostnader på tio miljoner kronor. Kommunen har skickat en skrivelse till justitiemi­nistern men har ännu inte fått något svar.

– Det är två delar med det här. Ungdomarna kastas ut på gatan och måste själva leta boende och för kommunen kan det handla om en kostnad på upp till tio miljoner kronor, säger Dan Nyberg (S), socialnämn­dens ordförande i Vänersborg.

Justitiemi­nistern Morgan Johansson (S) har blivit kontaktad av Vänersborg­s kommun tillsamman­s med Halmstads kommun i en gemensam skrivelse, som skickades in den 29 oktober.

Det var före den 12 november då det officiella brevet kom från Migrations­verket till landets kommuner.

Oron är stor när det gäller framtiden för många av de ensamkomma­nde ungdomarna som bor på Restad gård. Sammanlagt handlar det om 750 personer med uppehållst­illstånd i landet, varav de flesta för studier på gymnasiet, kan tvingas flytta från Migrations­verkets lokaler och istället ordna boende på egen hand.

– Ungdomarna har fått informatio­n från Migrations­verket att de ska kontakta kommunerna, men vi kräver att staten tar sitt ansvar. Vi accepterar inte att stå för dessa kostnader, säger Dan Nyberg.

Han tycker det är djupt orättvist mot de kommuner som haft de två klart största av Migrations­verkets boenden, Vänersborg och Halmstad.

– Dessa pengar finns inte i Vänersborg­s kommun, säger Dan Nyberg.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? dan Nyberg (S), socialnämn­dens ordförande i Vänersborg, är djupt oroad, såväl för kommunens ekonomi som för de ungdomar som drabbas.
Bild: Christian Flodin dan Nyberg (S), socialnämn­dens ordförande i Vänersborg, är djupt oroad, såväl för kommunens ekonomi som för de ungdomar som drabbas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden