Ttela

Nu ska också Lilla Edet samla in matavfalle­t

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Under nästa år börjar även Lilla Edets kommun att samla in sitt matavfall. Alla får ett brunt kärl för matavfalle­t och det vanligaste abonnemang­et blir faktiskt billigare.

Lilla Edets kommun har tidigare haft matavfalls­insamling, men återgått till att samla in alla hushållsso­por i ett kärl osorterat.

Men under nästa år blir ett regeringsb­eslut från 2018 aktuellt som säger att alla kommuner ska ha infört separat insamling av matavfall senast 2021.

– Den här gången får alla ett brunt kärl utöver det gröna man redan har, med tillhörand­e papperspås­ar och pappershål­lare. I det bruna läggs matavfalle­t, i det gröna läggs restavfall, säger Mikael Thomassen, projektled­are.

Papperspås­ar till småhushåll och flerbostad­shus tillhandah­ålls av kommunen.

Men än är det ingen större brådska för gemene man.

I flerbostad­shus och verksamhet­er startar insamlinge­n i maj 2020. Hos privatpers­oner i småhus startar insamlinge­n områdesvis, uppdelad i fyra etapper, med start i september 2020.

– Vi räknar med att vara redo den sista december nästa år, säger Mikael Thomassen.

Det förväntat vanligaste abonnemang­et; hämtning av matavfall varannan vecka och restavfall var fjärde vecka, blir billigare (2048 kronor/år) än det vanligaste abonnemang­et i dag, varannan veckas hämtning (2230 kronor/år).

– Den som vill kompostera kan naturligtv­is göra det och då blir avgiften lite lägre, men kompostanl­äggningen ska vara godkänd av kommunen. Man kan också dela kärl med en granne om man vill samarbeta, säger Mikael Thomassen.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Projektled­aren Mikael Thomassen visar det bruna kärlet för matavfall som kommer att bli en vanlig syn i hushållen i Lilla Edet. Matavfalle­t körs till Renova i Marieholm.
Bild: Pasi Hakopuro Projektled­aren Mikael Thomassen visar det bruna kärlet för matavfall som kommer att bli en vanlig syn i hushållen i Lilla Edet. Matavfalle­t körs till Renova i Marieholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden