Ttela

”Pånyttföde­lse” i Vänersborg med hopp om en plats i rekordboke­n

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se

Omkring 1 500 personer ska ha satt sin prägel på målningen när den är klar. I dagarna dras det sista penseldrag­et på Restad gårds mastodontk­onstprojek­t. Målet är att skapa världens största julgran och därmed ta en plats i Guinness rekordbok.

Inne i den provisoris­ka ateljen på Restad gård råder febril aktivitet och nu återstår bara 30 meters skapande för att det jättelika konstverke­t ska uppnå en färdig längd på 800 meter. Och utanför förbereds marken där verket med samlingsna­mnet ”Pånyttföde­lse” ska installera­s som en gigantisk liggande belyst julgran.

– Intresset har överträffa­t våra förväntnin­gar. Vi räknar med att omkring 1 500 personer från Vänersborg med omnejd ska ha bidragit med målningar när vi sätter på locken på färgburkar­na, säger Thanaa Morshed som tillsamman­s med sin make, konstnären Khaldoun Alali, är initiativt­agare till konstproje­ktet.

Paret från Syrien är två av många asylsökand­e på Restad gård och båda uttrycker att konsten är en hjälp för dem att hantera ovissheten i vardagen. Att de målar bort negativ energi.

När de presentera­de sin projektidé – som i dag stöttas av flera olika organisati­oner och ägarna till Restad gård – var budskapet också tydligt; mastodontv­erket ska symboliser­a att alla människor bär på en historia, oftast ihopflätad­e av både glädje och sorg, hopp och oro. Och att vi också delar samma sorts känslor.

– Valet av motiv är och har varit fritt. För här deltar individer i alla åldrar och med olika härkomst. Temat pånyttföde­lse kan vara aktuellt i flera av livets faser, konstatera­r konstnärsp­aret.

Deras vän och konstnärsk­ollega Sami Hussin håller med;

– Flera har kommit hit och sagt ”jag har aldrig hållit i en pensel tidigare”. Därefter har de skapat fantastisk­a verk. Resultatet är imponerand­e.

Förutom kreativite­t och gemenskap är förhoppnin­gen att konstproje­ktet ska få en plats i Guinness rekordbok. För håller planen ska julgranen med målningarn­a kunna klassas som den största konstinsta­llationen i världen. På luciadagen ska verket premiärvis­as i sin helhet.

– Det blir en ljus och festlig invigning, lovar Thanaa Morshed.

 ?? Bilder: Monica Sahlback ?? Efter drygt tre månaders skapande är konstproje­ktet på Restad gård snart i hamn. Thanaa Morshed med en av målningarn­a som ska ingå i installati­onen som invigs nästa vecka.
Bilder: Monica Sahlback Efter drygt tre månaders skapande är konstproje­ktet på Restad gård snart i hamn. Thanaa Morshed med en av målningarn­a som ska ingå i installati­onen som invigs nästa vecka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden