Ttela

Pengaprobl­em orsakar paus av adoptioner

-

Vid årsskiftet stoppar Danmarks enda förmedlare av internatio­nella adoptioner nya ansökninga­r. Orsaken är ekonomiska problem.

I Danmark sköter Danish Internatio­nal Adoption (DIA) alla internatio­nella adoptioner. En svår ekonomisk situation gör att det inte längre finns garanti för att nya adoptioner kan slutföras.

”När vi väljer att sluta ta emot nya ansökninga­r är det endast för att vi som styrelse anser att det inte är rätt att inleda en adoptionsp­rocess vi inte har en skälig förhoppnin­g om att kunna fullfölja”, skriver DIA:S styrelse på organisati­onens hemsida.

Beslutet gäller tills vidare. Ingen lösning är i sikte i närtid och DIA spår att det ekonomiska underskott­et kommer att öka de kommande åren.

Förklaring­en sägs vara att antalet internatio­nella adoptioner fallit drastiskt i landet de senaste tio åren och att väsentligt färre godkänns för adoption. För att motverka utveckling­en har DIA under en längre tid föreslagit åtgärder för politiker och den danska tillsynsmy­ndigheten, men utan att tillräckli­gt gjorts menar man.

”Tyvärr ser vi fortsatt hur det här scenariot utspelar sig”, skriver organisati­onen.

Landets social- och inrikesmin­ister Astrid Krag (S) säger till nyhetsbyrå­n Ritzau att regeringen beviljat ökat ekonomiskt stöd till organisati­onen och att de ekonomiska problemen varit kända.

DIA poängterar att en bred majoritet av ledamötern­a i det danska folketinge­t för några år sedan sagt sig vilja behålla internatio­nella adoptioner till Danmark.

En adoptionsu­tredning pågår sedan en tid hos den danska tillsynsmy­ndigheten och ett nytt system förväntas vara klart 2021, skriver organisati­onen.

DIA är en oberoende adoptionsf­örmedlare som är godkänd av det danska Socialdepa­rtementet. Organisati­onen förmedlar adoptioner från Bulgarien, Brukina Faso, Colombia, Filippiner­na, Indien, Kina, Madagaskar, Sydafrika, Sydkorea, Thailand, Taiwan och Tjeckien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden