Ttela

Sverige får i uppdrag att leda OSSE

- Tomas Bengtsson/tt

Sverige har röstats fram till att 2021 ta över ordförande­skapet i Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Utrikesmin­ister Ann Linde säger att uppdraget blir mycket svårt men samtidigt att det också är oerhört viktigt.

– Jag är jätteglad. Det är en otrolig känsla när det sitter 57 länder där och de gör valet och ingen är emot och sedan gratulerar Sverige till ordförande­skapet, säger Ann Linde (S) till TT.

Under torsdagsef­termiddage­n genomförde­s omröstning­en och

Sverige valdes till ordförande 2021, efter nästa års ordförande Albanien.

Förutsättn­ingarna var att alla medlemslän­der måste rösta ja för att Sverige skulle få posten. Men ett antal länder var väldigt långt in i processen motsträvig­a till valet av Sverige, medger Linde.

Bland annat har länder som inte har samma syn som Sverige på mänskliga rättighete­r haft synpunkter på ett blågult ledarskap. Men Linde vill inte utveckla exakt vilka dessa länder är.

– Jag vill inte gå in på det men det är naturligtv­is så att alla länder vill försöka få fram sina hjärtefråg­or in i det sista när det ska väljas ordförande.

Enligt Linde ska Sverige inom OSSE arbeta för ett större genomslag för frågor som mänskliga rättighete­r, demokrati och jämställdh­et.

Det var 26 år sedan Sverige senast ledde OSSE. Organisati­onen, med 57 medlemssta­ter, arbetar främst för att förhindra konflikter i Europa.

Det är en åsiktsmäss­igt spretig organisati­on som Sverige ska leda. De senaste åren har motsättnin­garna inom OSSE ökat, liksom i världspoli­tiken i stort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden