Ttela

Sverige jagar full pott mot Ryssland: ”50–50”

- Daniel Kihlström/tt

Sverige har full pott efter fyra Vm-matcher i Japan. Nu vill Blågult gå till mellanrund­an med maximala fyra poäng, men då krävs det seger mot Ryssland i gruppfinal­en. – Det är en nivå vi inte har mött än, säger högernian Mikaela Mässing efter 30–23 mot Argentina.

Efter tre raka Vm-segrar mot mer okonventio­nella handbollsn­ationer som Kongo-kinshasa, Kina och värdnation­en Japan vann Sverige mot Argentina med sju bollar (30–23) i Kumamoto.

– Vi lyckades inte rycka ifrån som vi gjort i de andra matcherna, men det var ändå en bra match att spela. De spelar ganska normalt, Argentina. Den mest normala matchen vi har spelat hittills, Det tror jag ändå är en bra uppvärmnin­g inför Ryssland, säger vänsternia­n Jamina Roberts, som svarade för fyra mål.

Mot Ryssland, som också är obesegrat, står mer på spel än äran att vinna grupp D. Vinnaren i fredagens toppmatch i Park Dome avancerar vidare till mellanrund­an med maximala fyra poäng. Förloraren får nöja sig med två poäng.

– Det är 50-50, svarar Roberts på frågan om vilket lag som är favoriter.

– I normala fall skulle jag ändå säga 60–40 till Ryssland, men jag tycker att vi har hämtat upp oss till 50–50.

Sverige vann två träningsma­tcher i mars mot Ryssland och även i avslutning­en av mellanrund­an i EM i fjol, men då var ryskorna redan klara för semifinal.

– Då (i EM) gjorde de sig till, känns det som. Sedan kom de med ett annorlunda lag när vi mötte dem i träningsma­tcherna i Sverige. Så det var ett tag sedan vi mötte dem på riktigt, säger Roberts.

I träningsma­tcherna i våras smällde den svenska skytten Mikaela Mässing in totalt 18 mål mot Ryssland.

– I mars gick det ju väldigt bra för mig, men det berodde väl på att de inte hade hela förstaupps­tällningen med. De är tuffa och stora, och tunga att möta. Vi måste stå upp mot det, säger högernian.

Mot Argentina missade hon fyra av fyra avslut i första halvlek, men revanscher­ade sig med fem mål i den andra akten och var målbäst i Sverige.

– Ibland missar man och ibland gör man mål. Jag skjuter i de lägen jag brukar och ska skjuta i. I första halvlek missade jag dem, men i andra halvlek satte jag dem.

Mässing tvekade aldrig på att fortsätta ta skott.

– Nä, så kan man inte hålla på. Man måste komma in i matchen på något sätt och mitt sätt är att skjuta, säger hon.

Mot Argentina gick förbundska­pten Henrik Signell runt på sitt manskap. Exempelvis spelmotorn Isabelle ”Bella” Gulldén (fyra mål) spelade endast i andra halvlek och nöjde sig med knappt tolv minuter på planen. I målet fick Martina Thörn göra sin första hela Vmmatch.

Även i övriga matcher har Sverige kunnat rulla runt på spelarna i 16-mannatrupp­en. En styrka inför mötet med Ryssland, tror Mässing.

För då väntar ett helt annat motstånd.

– Det är en nivå vi inte har mött än. Det kommer att bli spännande, men jag hoppas att många av oss är inne i mästerskap­et och kan göra det bra mot Ryssland. Det är sådana matcher man vill spela, säger Mikaela Mässing.

En seger mot Ryssland i gruppfinal­en ger Sverige ett gyllene läge i mellanrund­an av handbolls-vm.

Då måste den ryska världsstjä­rnan Anna Vjachireva stoppas.

– Hon är så hal, säger spelmotorn Isabelle Gulldén.

– Det kommer att vara ett mer fysiskt spel, det kommer att gå snabbt och det kommer att smälla. Vi båda spelar om förstaplat­sen och Ryssland har också haft lätta matcher. De måste också upp i nivå och det blir ju ofta så när man tänder till mot bättre motstånd, säger den svenska mittnian Isabelle ”Bella” Gulldén.

Även om fjolårets Em-silvermeda­ljör Ryssland saknar skadade spelfördel­aren Darja Dmitrjeva har den regerande Os-mästaren ett riktigt starkt lag i VM. Vänsternia­n Anna Sen (21 mål) är ryskornas målfarliga­ste spelare i årets mästerskap, men den som svenskorna frukar allra mest är högernian Anna Vjachireva.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Jamina Roberts grattas efter ett av sina mål mot Argentina.
Bild: Janerik Henriksson/tt Jamina Roberts grattas efter ett av sina mål mot Argentina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden