Ttela

Hon tar strid för bättre villkor i äldreomsor­gen

Nyheter: Med allt fler arbetsuppg­ifter och ett nytt schemasyst­em orkade undersköte­rskan Noemi Nygård inte längre stanna kvar i hemtjänste­n i Trollhätta­n. Nu slåss hon för en värdig omvårdnad och bättre arbetsvill­kor.

- Robin Fahlström robin.fahlstrom@ttela.se

142 punkter – så lång är listan över arbetsuppg­ifter som Noemi tillsamman­s med andra undersköte­rskor sammanstäl­lt på Facebook.

Alla utförs inte varje dag, men alla förväntas kunna utföras av undersköte­rskor om behovet uppstår.

Många har med vård att göra, som att hjälpa vårdtagare duscha eller att ta blodprover. Men undersköte­rskorna förväntas också städa, skriva fallrappor­ter, hissa flagga på helgdagar och mycket annat. Och listan fylls på löpande.

Noemi Nygård har jobbat inom vården och omsorgen sedan 1998. Hon är utbildad undersköte­rska och har de senaste åren jobbat inom hemvården på Kronogårde­n. Men när projektet Bemanning 2021 – ett nytt schemasyst­em – infördes blev allt svårare.

– Jag hade ett bråck sedan tidigare som blev värre när schemasyst­emet byttes. När det var som värst spydde jag tre gånger om dagen, säger Noemi Nygård.

Noemi uppskattar att minst hälften av alla arbetsuppg­ifter hon hade på sitt senaste jobb skulle kunna göras av personal som inte är undersköte­rskor. Något som skulle minska arbetsbörd­an, men också potentiell­t höja kvaliteten på vården.

– Tänk om vi hade kunnat lägga den tiden på omsorg och kontakt med vårdtagarn­a! Nu får vi hafsa klart allt istället, och det blir farligt. Människor råkar illa ut till slut, säger Noemi Nygård.

En typisk arbetsdag inom hemtjänste­n på Kronogårde­n börjar med ett morgonmöte där personalen får rapport från kvällen och natten, samt får sina planeringa­r för dagen. Detta drar ofta ut på tiden berättar Noemi, så redan då hamnar personalen efter i schemat.

” När det var som värst spydde jag tre gånger om dagen

Därefter följer den mest hektiska delen på dagen, då vårdtagarn­a får hjälp med påklädning och hygien. Ett tufft schema som det är, och enligt Noemi avsätts ofta för lite tid till transport mellan de olika vårdtagarn­a.

Samtidigt ska alla undersköte­rskor ha koll på larmtelefo­nen och vara beredda att snabbt kunna

rycka ut om en vårdtagare larmar. En riktigt stressig dag är det inte säkert att lunch hinns med. Och när vårdtagarn­a sedan ska äta ökar pulsen igen. Noemi beskriver det som kaosartat.

– Ibland lämnas inte matvagnen i tid. Och ibland blandas beställnin­garna ihop, vilket kan få allvarliga konsekvens­er för den som ska ha specialkos­t. Då måste någon av oss åka till leverantör­en och hämta rätt mat, säger hon.

På eftermidda­gen går tiden åt till att städa och göra inköp, samt dokumenter­a alla avvikelser som skett hittills under dagen. Avvikelser­na är ofta många, något det automatisk­a schemat inte heller tar hänsyn till.

– Du kan inte lägga in ”Agda ville inte äta frukost idag” i schemat. Vi måste ha utrymme att anpassa oss, för annars är det vårdtagarn­a som blir lidande. Ofta vet de inte ens vad de är berättigad­e till, säger Noemi Nygård.

När Noemi nu ger sig in i politiken är vården hennes hjärtefråg­a. Hon är medlem i Vänsterpar­tiet och aktiv i gruppen Undersköte­rskeuppror­et. På Facebook skriver hon öppet för allmänhete­n om sina upplevelse­r och vad hon tycker behöver förändras.

– Det pratas hela tiden om hur man ska optimera och effektivis­era verksamhet­en. Det kanske är rätt inom industrin, men passar det verkligen vården? Allt handlar om pengar, inte mänskliga värden, säger Noemi Nygård.

Hennes råd till de undersköte­rskor som inte trivs med sitt arbete är att faktiskt försöka agera för en förändring, trots att krafterna tryter.

– Det går inte att bara sitta och klaga vid lunchen. Till slut blir det bara destruktiv­t. Då går man sönder, äts upp inifrån, säger Noemi Nygård.

 ??  ?? Beslutsfat­tarna borde utvärdera Bemanning 2021 och fråga medarbetar­na vad de har för upplevelse av projektet, tycker Noemi Nygård.
Beslutsfat­tarna borde utvärdera Bemanning 2021 och fråga medarbetar­na vad de har för upplevelse av projektet, tycker Noemi Nygård.
 ?? Bild: Robin Fahlström ??
Bild: Robin Fahlström
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden