Ttela

Ny misstänkt person i Wilmautred­ningen

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234 Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286 Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Nyheter: Under fredagen omhäktades den man i 20-årsåldern som misstänks för mord på Wilma Andersson. Åklagare meddelade även att två personer har anhållits, varav en är ny för utredninge­n.

Två personer har anhållits misstänkta för inblandnin­g i det misstänkta mordet på Wilma Andersson. – De är båda skäligen misstänkta men jag tillsamman­s med polis har bestämt att vi går inte ut med vilka brottsmiss­tankarna är mot de här personerna i nuläget, säger åklagaren Jim Westerberg.

Under fredagen meddelade åklagaren att personerna har anhållits. En av dem anhölls redan den 24 november misstänkt för skyddande av brottsling men släpptes samma dag. Misstankar­na har dock kvarstått och han har alltså återigen frihetsber­övats.

Ytterligar­e en misstänkt har tillkommit under mordutredn­ingen. Personen anhölls under torsdagsef­termiddage­n men i övrigt är åklagare Jim Westerberg förtegen.

– Vid en eventuell häktningsf­örhandling så kommer brottsmiss­tankarna att framgå. Senast klockan 12.00 på söndag blir de antingen häktade eller släppta på fri fot, säger han.

Sedan tidigare har mordmissta­nkar riktats mot en man i 20-årsåldern som har haft en närstående relation till den avlidna flickan. Han greps och anhölls den 19 november. På fredagen för två veckor sedan häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord.

Under fredagen hölls en omhäktning­sförhandli­ng mot mannen. Han fördes in till förhandlin­gssalen iklädd häktets gröna dress, hällde genast upp ett glas vatten och inväntade att förhandlin­gen skulle påbörja.

Hans advokat Beatrice Rämsell meddelade att mannen nekar till brott och att han motsatte sig ett fortsatt frihetsber­övande. Cirka en halvtimme senare fastslog dock tingsrätte­n att mannen alltjämt är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankeg­raden, för mord och beslutade att han ska förbli häktad.

På åklagarens begäran kommer mannen sitta häktad i fyra veckor, vilket är dubbelt så mycket som normalt. Anledninge­n till det är att många utrednings­åtgärder återstår och de stundande helgerna.

Tingsrätte­n ansåg att den misstänkte mannen på fri fot skulle kunna försvåra utredninge­n genom att exempelvis förstöra bevis, vilket är ett skäl för häktning. Domstolen beviljade åklagare att ge den misstänkte restriktio­ner, vilket betyder att han isoleras helt från omvärlden.

Wilma Andersson befaras ha mördats den 14 november. Torsdagen den 28 november hittades en kroppsdel tillhörand­e flickan och det var då som polisen kunde konstatera att Wilma är avliden. Polisen har inte velat berätta var fyndet gjordes.

Mordutredn­ingen utgår från att flickan har bragts om livet i den huvudmisst­änktes bostad.

– Det är sannolikt att brottet har begåtts där men det är ännu inte klarlagt, säger Jim Westerberg.

Enligt uppgifter till GP har polisen gjort ytterligar­e fynd under utredninge­n. Det handlar om blodspår i både den mordmisstä­nkte mannens bostad samt i den bil som åklagare har bekräftat är beslagtage­n. Bilen ska vara en svart SUV och ha kopplingar till den man som för andra gången har anhållits misstänkt för brott.

Åtalstiden för målet är satt till början av januari. Men åklagare Jim Westerberg har tidigare sagt att han räknar med att det dröjer fram till våren.

– Erfarenhet­smässigt kommer det här ta ett antal månader, har han tidigare sagt till Bohuslänin­gen.

” Det är sannolikt att brottet har begåtts där men det är ännu inte klarlagt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden