Ttela

Kvinnorna och medlemmarn­a i Metall behöver upprättels­e

- Jiyan Behrozy jiyan.behrozy@ttela.se

Det har gått ungefär femton år sedan Metallskan­dalen i Trollhätta­n, och det finns minst lika många aspekter att se händelsen utifrån. Den politiska synvinkeln, machokultu­ren, kvinnoförn­edringen, maktställn­ingarna, hur man hanterade skattebeta­larnas pengar, den ålderdomli­ga synen på litet antal kvinnor på arbetsplat­s och så vidare.

Som historien många gånger vittnar om, vet vi att det inte räcker med att organisati­oner, rörelser eller ens fackförbun­d ger arbetare och dess medlemmar en trygghetsi­ngivande känsla, för att undkomma granskning.

Tyvärr vet vi att sanningen om organisati­onerna och förbunden är väldigt fula ju djupare man gräver. Precis som i relationer med människor, när man känner att något är för bra för att vara sant, så är det ju oftast inte sant heller. Men låt er inte sköljas över min något kritiska inställnin­g till allt som rör sig och existerar, jag anser att det är viktigt för ”vanliga” arbetare att ha något slags skydd i form av ett fackförbun­d. Men det är viktigt för medlemmar, anhöriga till auktoritet­er på arbetsplat­ser och alla som betalar för att dessa rörelser ska gå runt, att journalist­er granskar och belyser problemen.

Varför är det viktigt att ta upp det igen så här femton år senare? Utnyttjand­e av människor bör uppmärksam­mas för att samma saker inte ska ske igen. Därför att

Metallskan­dalen är ett bra exempel på varför jämställdh­etsarbetat i dag är så viktig, att åtminstone ökat antal kvinnor på arbetsplat­ser är att föredra även inom mansdomine­rande yrken, om kompetens och viljan hos kvinnor finns där.

Det är viktigt att belysa händelsen femton år senare, för att förnedring­en hos de två kvinnliga medarbetar­na på Metall förtjänar upprättels­e. För att påminna männen som var med i det här maktgalna spelet och de vulgära händelsern­a, att de kvinnor de betalade för utförde tjänster för att deras ekonomiska förutsättn­ingar tvingade dem till det. Inte för att de njöt av att deras kroppar blev köpta, använda och utnyttjade.

Jag skriver detta för att påminna alla män i denna härva, även de som inte fick en dom, att det faktiskt finns en förståelse för varför ni inte vill förknippas med något som har med denna händelse att göra. Det som hände var skamligt på alla plan. Förutom kvinnorna som utnyttjade­s i denna situation, missbrukad­es också otaliga människors förtroende.

Det bör uppmärksam­mas för att morgondage­ns ledare inte ska låta detta ske igen, utan vara föredömlig­a kollegor och upprätthål­la förtroende­t hos medlemmar utan dessa hemska beteenden.

” Förutom kvinnorna som utnyttjade­s i denna situation, missbrukad­es också otaliga människors förtroende

 ?? Bild: Brennan Linsley ?? Alkohol, makt och kvinnor. Metallskan­dalen upprörde många för femton år sen.
Bild: Brennan Linsley Alkohol, makt och kvinnor. Metallskan­dalen upprörde många för femton år sen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden