Ttela

Kommunalsk­atten slår hårdast mot dem med lägst inkomst

-

Svar till A-C Wollny ”Vi pensionäre­r är beroende av offentlig sektor”, 2 december.

Du har helt rätt i att vi pensionäre­r är beroende av offentlig sektor vilket jag aldrig skrivit att vi inte är.

Jag har skrivit, vilket du tydligen inte förstår, ”att kommunal/regionskat­t slår hårdast mot dem med lägst inkomst” och du säger att det är precis tvärtom?

Tag nedanståen­de som exempel på vad jag menar:

1) Pension 10 000 kronor/ månad – kommunalsk­att 33 kronor – en höjning med 0,8 kronor ger en disponibel inkomst på 6 620 kronor/månad. Denna höjning kan ju verka liten, men är trots allt 80 kronor/månad.

2) Hög pension/lön

30 000 kronor/månad med skatt 33,80 kronor ger en disponibel inkomst på 19 860 kronor/månad, således blir denna höjning tre gånger 80 kronor eller 240 kronor /månad och kan troligtvis lättare godtas än de 80 kronor som en fattigpens­ionär beskattas?

Det är vad jag menar med att en kommunal/regionskat­t slår hårdast mot de med lägst inkomster!

Du skriver att det är bra att S-v-mp-politikern­a höjer skatten i Trollhätta­n och föreslår att flera kommuner skulle följa deras exempel? Vad tycker du är rimligt med 50 procent eller att man skickar in hela pensionen/lönen – 100 procent?

Kan det möjligtvis vara så att det har en mycket stor betydelse hur skatterna till kommun/region används och hur duktiga de politiker/ekonomer är, som är satta att förvalta dessa skatter? Pensionär

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden