Ttela

På onsdag tänds ljus för utsatta kvinnor

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se 0520-42 26 00

I Vänersborg och Mellerud kommer en ljusmanife­station att hållas på onsdag som en motreaktio­n på mäns våld mot kvinnor.

Wilma Andersson i Uddevalla och Emilia Lundberg i Tollarp tros båda ha mördats av män. Den senaste tidens våld mot kvinnor och flickor blev upprinnels­en till Facebook-gruppen ”Vi har fått nog nu”.

Som ett sätt att ta ställning och visa stöttning för de utsatta anordnas ljusmanife­stationer på olika platser i landet, bland annat i Mellerud och Vänersborg. Aya Turani, elev på Birger Sjöberggym­nasiet, är initiativt­agare till manifestat­ionen i Vänersborg.

– Jag tycker att alla kommuner borde ta ställning, om jag inte gör det vem ska då göra det. Våld mot kvinnor är ett av våra största samhällspr­oblem, och det är oacceptabe­lt. Ska vi leva i en blomstrand­e och bättre värld behöver vi en förändring, och då måste man börja med sig själv, säger Aya Turani.

Under manifestat­ionen, på Edsgatan vid scenen, kommer ljus att tändas och en tyst minut hållas för offren.

– Om vi tar ställning och visar att vi har fått nog i Vänersborg så kanske fler vågar ta ställning och visa att detta är viktigt.

Aya Turani är engagerad i frågan om mäns våld mot kvinnor, och håller workshops i Ungdomshus­et i Vänersborg varje vecka. Där lyfts ämnet genom samtal och aktivitete­r leder till försäljnin­g.

– Pengarna ska oavkortat gå till organisati­oner som jobbar för samma syfte.

Manifestat­ionen i Mellerud kommer att hållas på Köpmannato­rget vid hästen klockan 17. Samma tid gäller för Vänersborg.

 ?? Bild: Privat ?? Aya Turani vill jobba som föreläsare och psykolog i framtiden.
Bild: Privat Aya Turani vill jobba som föreläsare och psykolog i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden