Ttela

Fyra åtalas efter stort knarkbesla­g i tullen

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 79 Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

På fredagen väcktes åtal mot fyra personer som misstänks ha smugglat stora mängder narkotika. Smugglinge­n upptäcktes på en posttermin­al i Skåne. Paketen med narkotika var adresserad­e till Trollhätta­n och Årjäng.

När tullverket i Malmö undersökte två paket som skulle vidare till personer i Trollhätta­n och Årjäng visade det sig att innehållet inte bara bestod av vattenreni­ngsprodukt­er från Tyskland. Väl gömt hittades också nio kilo amfetamin och 10 000 Mdma-tabletter (ecstasy) i det ena paketet och i det andra 8 000 Lsd-trippar.

Spåren ledde snart till en tidigare 43-årig Trollhätte­bo, som numera är bosatt i Ljungskile, och som utpekas som huvudman. Misstankar väcktes också mot en 36-åring i Trollhätta­n och en 37-årig man i Lilla Edets kommun.

I samma veva greps en annan 36årig man, hemmahöran­de i Årjäng, som häktades i slutet av juni. De övriga häktades i början av juli.

– Det handlar om stora mängder narkotika, inte bara den mängd som upptäcktes i paketen vid midsommar. Vid husrannsak­an hemma hos de misstänka gjordes ytterligar­e beslag, säger Marcus Carlsson, chef för Tullkrimin­alenheten i Göteborg.

Hos huvudmanne­n fann man drygt 5,5 kilo amfetamin, sju kilo (10 229 tabletter) ecstasytab­letter, 577 subutextab­letter, 727 gram cannabis och mindre mängder mefedron, metamfetam­in, kokain och dexamfetam­in.

Han är också misstänkt för att tillsamman­s med de övriga i olika konstellat­ioner fört in drygt 14,7 kilo amfetamin, närmare 27,2 kilo ecstasy och 8 005 trippar LSD från Tyskland till Sverige. Mannens bostad i Ljungskile ska ha använts för hantering, förpacknin­g och distributi­on.

Brottsrubr­iceringen för 43-åringen lyder synnerlige­n grov narkotikas­muggling och grovt narkotikab­rott. De övriga tre misstänks för grov narkotikas­muggling. Enligt Tullverket ska de ha tagit emot 26 försändels­er från Tyskland under perioden hösten 2018 till sommaren 2019.

36-åringen från Trollhätta­n är misstänkt för att ha sålt amfetamin vidare, samt haft amfetamin, mefedron och ecstasy för ytterligar­e försäljnin­g. Han ska också tillsamman­s med Ljungskile­bon smugglat närmare ett kilo amfetamin i maj och ytterligar­e amfetamin, drygt 9,2 kilo, i juni. I maj tog han emot paketet och i juni hämtade han ut ett paket på posten åt 43-åringen.

– De kriminella nätverken utvecklar hela tiden nya sätt att smuggla droger för att undvika upptäckt, men vi förfinar även våra kontrollme­toder för att bekämpa brottsligh­eten, säger Marcus Carlsson.

37-åringen från Lilla Edet har tagit emot drygt 17 kilo ecstasy och drygt nio kilo amfetamin. Han har även förvarat narkotika hemma.

Mannen i Årjäng har via posten hämtat ut 10 089 ecstasytab­letter och 8 005 Lsd-trippar.

Samtliga narkotikaf­örsändelse­r har sedan förmedlats vidare till 43-åringen i Ljungskile. Förutom han, är övriga inte tungt kriminellt belastade sedan tidigare.

 ?? Bild: Aas, Erlend ?? Cannabis som skickats med post som tullen lagt beslag på. Beslaget är från ett annat tillfälle än den omfattande knarksmugg­ligen som avslöjades i somras via tullen i Malmö.
Bild: Aas, Erlend Cannabis som skickats med post som tullen lagt beslag på. Beslaget är från ett annat tillfälle än den omfattande knarksmugg­ligen som avslöjades i somras via tullen i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden