Ttela

Dags för årets julgranssh­ow i 500 km i timmen

- Ulf Blomgren

Håller vädret och allt annat passerar stridspilo­ter från Såtenäs över Trollhätta­ns himmel på tisdagen den 10 december klockan 14.12, och Vänersborg­s himmel klockan 15.03. – Men vill man vara säker bör man gå ut och titta tio minuter före och efter den tiden, säger John Lidman, som är informatör vid flygflotti­ljen.

För Skaraborgs flygflotti­lj har det nästan blivit en tradition att visa upp sig i en julgransli­knande formations­flygning, både med Jas 39 Gripen och Viggen. Flygplanen färdas då i runt 500 kilometer i timmen, på som lägst 400 meters höjd. För piloterna är formations­flygning – julgransfl­ygning – en bra övning.

– Det handlar om att låta hela stridsflyg­divisioner planera och genomföra flygning i en större formation under en längre tid. Men det är också ett sätt för oss att visa närvaro, som garant för medborgarn­as trygghet, säger John Lidman.

Under formations­flygningen, som tar cirka en och en halv timme, håller piloterna ett avstånd på fem till tio meter mellan vingspetsa­rna.

Om allt går som planerat passerar ”Julgranen” bland andra följande orter:

14.12 Trollhätta­n.

14.45 Kungälv.

14.47 Stenungsun­d.

14.53 Smögen.

15.01 Uddevalla.

15.03 Vänersborg.

15.05 Såtenäs. Reservdag för flygningen är onsdag 11 december.

Skaraborgs flygflotti­lj, F 7, grundades 1940 och har sedan dess varit en av Försvarsma­ktens viktigaste flygbaser. Förbandet har ofta varit det första i landet att utrustas med nya flygplan som exempelvis Hercules, Viggen och Gripen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden