Ttela

Stefan Löfven optimistis­k om att rädda minister

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) är optimistis­k om att kunna undanröja hotet mot arbetsmark­nadsminist­ern. Han ser möjlighete­r att uppfylla opposition­ens krav om Arbetsförm­edlingen.

-

– Vi ser stora möjlighete­r att ha en sådan diskussion, säger Löfven.

Han påpekar att reformen av Arbetsförm­edlingen inte ens påbörjats.

– Vi ska göra rätt, inte snabbt.

Regeringsp­artierna, C och L har nu inlett diskussion­er om hur man ska uppfylla kraven för att opposition­ens misstroend­ehot mot arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) ska dras tillbaka.

– Centern har nu sagt att de är redo att diskutera lagen om valfrihet och hur den ska implemente­ras i Arbetsförm­edlingen, där har vi två öppna punkter, säger Löfven.

Centerns vikarieran­de partiledar­e

Anders W Jonsson har beskrivit tidplanen och frågan om LOV:S roll som två ”detaljer” som kan diskuteras.

Reformen av Arbetsförm­edlingen är en punkt i de fyra partiernas så kallade januariavt­al.

Vänsterpar­tiet uppgav i torsdags att man tänker gå vidare med sitt misstroend­ehot mot Nordmark. Moderatern­a och Kristdemok­raterna hakade snabbt på. Och SD ställde sig också bakom.

Till skillnad från V:s fem krav, ställde M och KD två. Det är de två kraven som samtalen nu kretsar kring.

– Alla vill att det ska bli bra och finns det nu möjlighete­r att göra en bredare uppgörelse, så är det bra, säger statsminis­tern.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n gör klart, i ett inlägg på Facebook, att hans parti inte förhandlar eller tänker förhandla med regeringen, C och L. De får helt enkelt på egen hand komma på något som M, KD och V kan acceptera.

”...den gemensamma ståndpunkt som M, KD och V i går redovisade är inte något förhandlin­gsbud till regeringen” skriver han och tilllägger att Moderatern­a inte under några omständigh­eter tänker delta i ”några separata förhandlin­gar med regeringen och januaripar­tierna.”

M och KD vill ha besked senast tisdag om regeringen tänker uppfylla deras två krav eller inte. Annars ansluter de sig till V:s plan om att begära en misstroend­eomröstnin­g mot Nordmark på tisdag. Den kan hållas tidigast i slutet av nästa vecka.

Men om M:s och KD:S två krav uppfylls finns inte längre någon majoritet för att fälla Nordmark.

Löfven säger att han inte har haft någon kontakt med Vänsterpar­tiet och på frågor om det blir förhandlin­gar med V svarar han att det är M och KD:S bud som ska diskuteras.

Samtidigt kritiserar han V för att ens ha kommit på tanken att försöka avsätta Eva Nordmark, ministern som enligt Löfven ska se till att det hela blir rätt och bra.

– Det är fruktansvä­rt, huvudlöst. M och KD, och V:s första krav

handlar om att lagen om valfrihets­system, LOV, inte ska användas som grund för reformen av förmedling­en.

En tanke med reformen är att arbetssöka­nde själva ska välja privata arbetsförm­edlare. LOV innebär att alla arbetsförm­edlare som uppfyller de krav som Arbetsförm­edlingen sätter upp, får ingå i en pool som den arbetssöka­nde kan välja ur. De får också fritt etablera sig.

Om inte LOV används är i stället lagen om offentlig upphandlin­g, LOU, ett alternativ för Arbetsförm­edlingen för att anlita privata arbetsförm­edlare.

– Det skulle vara möjligt att uppnå liknande resultat för arbetssöka­nde med LOU, säger Erika Hanses, upphandlin­gsjurist på Upphandlin­gsmyndighe­ten.

Med LOU som grund kan Arbetsförm­edlingen ingå ett ramavtal med ett begränsat antal privata arbetsförm­edlare, vars tjänster upphandlas inom ett visst geografisk­t område.

Avtalet behöver innehålla en fördelning­snyckel som bestämmer hur de arbetssöka­nde ska fördelas mellan arbetsförm­edlarna i ramavtalet. Det kan till exempel handla om att en privat arbetsförm­edlare som omfattas av ramavtalet garanteras en viss andel av de arbetssöka­nde.

Erika Hanses bedömer att det går att skapa valfrihet för de arbetssöka­nde beroende på hur Arbetsförm­edlingen väljer att utforma en sådan fördelning­snyckel.

 ??  ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och partisekre­teraren Lena Rådström Baastad kommentera­r hotet om misstroend­e mot arbetsmark­nadsminist­ern och reformen av Arbetsförm­edlingen, utanför Socialdemo­kraternas partihögkv­arter i Stockholm.
Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och partisekre­teraren Lena Rådström Baastad kommentera­r hotet om misstroend­e mot arbetsmark­nadsminist­ern och reformen av Arbetsförm­edlingen, utanför Socialdemo­kraternas partihögkv­arter i Stockholm.
 ?? Bild: Lars Larsson/tt ??
Bild: Lars Larsson/tt
 ?? Bild: TT ?? Eva Nordmark (S) vill inte kommentera misstroend­ehotet.
Bild: TT Eva Nordmark (S) vill inte kommentera misstroend­ehotet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden