Ttela

Parasitsva­mp hotar Sveriges grodor

- Anna Karolina Eriksson/tt

Chytridsju­kan – som slagit ut ett 90-tal grodarter i världen – utgör ett allvarligt hot även mot våra inhemska grodor. I veckan möttes landets grodexpert­er i Malmö för att se hur risken för smitta ska kunna minimeras. – Man ska inte underskatt­a det här, säger Kristian Nilsson, biolog på länsstyrel­sen i Skåne.

Den så kallade chytridsju­kan, som orsakas av den dödliga parasitsva­mpen Batrachoch­ytrium dendrobati­dis, lär ligga bakom att ett nittiotal grodarter i världen har dött ut, enligt en studie från tidskrifte­n Science.

Sjukdomen är inte ny, men hos landets grodexpert­er finns en oro för att smittan ska börja härja på allvar även i Sverige. Den drabbar grodans hud och i laboratori­er har man kunnat se hur immunförsv­ar och rörelseför­måga försämras, berättar Kristian Nilsson, biolog på länsstyrel­sen i Skåne.

– Sjukdomen finns, vi har hittat svampen, men ingen har kunnat visa att den effekten vi ser i labb även sker i naturen, säger han – men påpekar att smittan kan ligga bakom exempelvis en svensk minskning av lökgrodans population. På andra håll i Europa är det värre. – Det enda stället man kunnat se massdöd är nere i Spanien. Det är varmare där, än så länge har vi ett klimat som gör att svampen har det svårare här uppe.

Vid ett nationellt grodsemina­rium som hölls i Sveriges grodcentru­m Skåne började experterna diskutera nödvändiga åtgärder för att hjälpas åt att hålla smittan borta. Det rör allt från att ha rena stövlar vid besök i nya dammar till att aldrig flytta ett groddjur från ett område till ett annat.

– Vi har haft bra arbete med att rädda groddjur i Sverige, så när vi rör oss mellan dammarna gäller det att inte sprida sjukdom i onödan.

 ?? Bild: Heiko Junge/tt ?? En mjölkgroda.
Bild: Heiko Junge/tt En mjölkgroda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden