Ttela

Fyra stycken misstänkta våldtäktsm­än dödade av polis

-

Fyra män misstänkta för mord och gängvåldtä­kt sköts ihjäl av indisk polis när tumult uppstod i samband med en brottsreko­nstruktion. Tusentals människor firar dödsskjutn­ingen, som också kritiseras och kallas för en utomrättsl­ig avrättning.

På fredagsmor­gonen vallades förövarna runt på brottsplat­sen och sköts till döds efter att ha försökt fly.

– De dödades i korseld. De försökte stjäla vapnen från vakterna, men sköts till döds, berättar vice poliskommi­ssarie Prakash Reddy enligt AFP.

Männen, mellan 20 och 26 år gamla, var anklagade för att ha våldtagit och mördat en 27-årig kvinnlig veterinär i den indiska staden Hyderabad. Hennes brända kvarlevor hittades den 28 november under en bro.

Männen misstänks ha punkterat ett av däcken på hennes moped och sedan lurat i väg henne under förevändni­ngen att de skulle hjälpa henne att laga det. Polisen misstänker att männen våldtog kvinnan innan de brände hennes kropp.

Mordet har väckt stor uppmärksam­het och tusentals människor har i omfattande demonstrat­ioner krävt hårda straff för gärningsmä­nnen.

Efter dödsskjutn­ingen samlades en stor folkmassa för att fira och offrets familj hyllar polisens agerande.

– Den här händelsen kommer att statuera exempel. Jag tackar polisen och medierna för deras rapporteri­ng, säger offrets syster till en lokal tv-station enligt AFP.

Men dödsskjutn­ingen möts också av kritik från bland annat landets politiker. Maneka Gandhi från regeringsp­artiet BJP anser att poliserna som skjutit ihjäl männen tagit lagen i egna händer.

– Om man ändå tänkte skjuta de innan lagens kvarnar fått mala, vad är då poängen med domstolar, lagar och polisen? säger Gandhi enligt Reuters.

Människoju­risten Vrinda Grover, som företrätt flera offer för sexualbrot­t, tycker att poliserna borde utredas.

– Att döda misstänkta är bara en genväg och i längden kommer det inte att fungera. Det kommer att få konsekvens­er, säger hon till Reuters.

Fallet med den 27-åriga veterinäre­n är långtifrån den enda uppmärksam­made våldtäkten i Indien. Sedan en kvinna först utsattes för en brutal våldtäkt och därefter mördades på en buss i New Delhi 2012 har flera fall fått stort genomslag. Men trots att straffen för sexualbrot­t har skärpts har bilden av Indien som ett av världens farligaste länder för kvinnor inte förändrats.

För två år sedan anmäldes totalt 33 658 våldtäkter till polisen, i genomsnitt 92 per dag, enligt statistik som tidningen The Guardian tagit del av. Siffran tros dock vara betydligt högre.

Samma statistik visar också hur mer än 90 procent av fallen av våld mot kvinnor vid tillfället ännu inte avgjorts i domstol.

 ?? Bild: Mahesh Kumar A./TT/AP ?? Människor samlades för att hylla dödsskjutn­ingen av fyra misstänkta våldtäktsm­än i indiska Hyderabad.
Bild: Mahesh Kumar A./TT/AP Människor samlades för att hylla dödsskjutn­ingen av fyra misstänkta våldtäktsm­än i indiska Hyderabad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden