Ttela

Venezuelas opposition anklagas för korruption

- Mattias Mächs/tt

Den venezuelan­ske opposition­sledaren Juan Guaidó har tvingats ta avstånd från flera allierade politiker som anklagas för inblandnin­g i en stor korruption­sskandal. Avslöjande­t kommer samtidigt som Guaidó får det allt svårare att samla till protester mot regeringen.

Opposition­en har länge anklagat Venezuelas auktoritär­e ledare Nicolás Maduro och hans styre för olika former av korruption.

Misstankar­na om att flera framståend­e regeringsm­otståndare låtit sig mutas av en korruption­sanklagad affärsman är därför särskilt pinsamma för opposition­en.

Det är armando.info , en prisad venezuelan­sk sajt för undersökan­de journalist­ik, som rapportera­r att nio ledamöter i det opposition­skontrolle­rade parlamente­t kontaktat colombians­ka och amerikansk­a myndighete­r för att försöka få dem att inte utreda och vidta åtgärder mot affärsmann­en Carlos Lizcano.

Den colombians­ke affärsmann­en uppges ha samarbetat med landsmänne­n Alex Saab och Álvaro Pulido – som misstänks för att driva ett korruption­snätverk som profiterar på Venezuelas statligt subvention­erade matprogram. USA införde i juli sanktioner mot Saab och Pulido med anledning av anklagelse­rna.

Men de nio parlaments­ledamötern­a har skrivit brev till USA:S finansdepa­rtement och Colombias åklagarmyn­dighet där de hävdar att Lizcano inte har någonting med Saab eller Pulido att göra , enligt armando.info. Uppgiftern­a fick en sammanbite­n opposition­sledare att i söndags kalla till presskonfe­rens.

– Det är oacceptabe­lt att använda en statlig institutio­n för att försöka tvätta rent byken på tjuvar och korrupta personer som har plundrat Venezuela, sade Juan Guaidó och tillade att det är sannolikt att ledamötern­a tagit emot mutor i utbyte mot att skriva breven.

De nio politikern­a tillhör tre olika opposition­spartier. De har nu stängts av från sina poster och satts under utredning.

Misstankar­na kring det statligt subvention­erade matprogram­met, som sjösattes av den hårdföre socialistl­edaren Nicolás Maduros styre 2016, riktades från början främst mot regeringsf­öreträdare. Enligt anklagelse­rna ska regeringen ha gett Alex Saab och Álvaro Pulido övervärder­ade kontrakt för matleveran­ser som personer inom korruption­snätverket sedan profiterat på.

USA:S finansdepa­rtement har tidigare infört sanktioner mot tio personer med anledning av detta, däribland tre av Maduros styvsöner.

Juan Guaidó utropade sig i januari till interimspr­esident och har erkänts som landets legitime ledare av flera länder med USA i spetsen. Men Maduro har vägrat att släppa sitt grepp om landet. De senaste månaderna har opposition­en splittrats på nytt och Guaidós uppmaninga­r till protester har fått långt mindre gehör än i början av året.

 ?? Bild: Petra FRID/TT/AP ?? Venezuelas opposition­sledare Juan Guaidó.
Bild: Petra FRID/TT/AP Venezuelas opposition­sledare Juan Guaidó.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden