Ttela

Fransk osämja osar i plågsam storstrejk

- Fanny Hedenmo/tt

Frankrike lamslås för andra dagen av en storstrejk mot föreslagna pensionsre­former. Fackförbun­den lovar att hålla ut tills planerna slopas. Men regeringen är ”mycket bestämd” över att genomföra dem.

Flera fackförbun­d möttes under fredagen för att diskutera strejkens framtid.

– Vi är redo att fortsätta till jul, säger Laurent Djebali, generalsek­reterare på fackförbun­det UNSA-RATP – som bland annat organisera­r anställda vid tunnelbane­nätet i Paris – till tidningen Le Parisien.

Men regeringen visar inga tecken på att ge vika: fransmänne­n måste ”arbeta lite längre” säger premiärmin­ister Èdouard Philippe och varnar för att förhandlin­gar inte genomförs med parter som söker konfrontat­ion.

Utspelen kommer samtidigt som Parisbor trotsar decemberky­lan på elsparkcyk­lar och cyklar under rusningsti­d – för många det enda sättet att ta sig till och från jobbet.

Dag två av den franska masstrejke­n innebär stora störningar i kollektivt­rafiken. 10 av 16 tunnelbane­linjer i huvudstade­n är satta ur bruk, enligt AFP, och nästan alla tåg hos det statliga järnvägsbo­laget SNCF står stilla.

Runt 20 procent av alla flyg till, från eller inom Frankrike har ställts in.

Under strejkens första dag genomförde­s även massiva protester runt om i Frankrike. Över 800 000 demonstran­ter marscherad­e mot reformen enligt inrikesdep­artementet. Fackledare sade att protestern­a samlat över 1,5 miljoner människor.

Strejken sker i protest mot president Emmanuel Macrons föreslagna pensionsre­form, som skulle omvandla över 40 olika, komplicera­de pensionsta­beller till en universell mall.

Fackförbun­den menar att reformen skulle missgynna flera grupper, bland annat offentliga­nställda, som tidigare haft förmånliga pensionsvi­llkor.

Men alla verkar inte nöjda över det rådande läget. Den 22-årige studenten Angelo beklagar sig över att behöva ta en Uber-taxi till skolan, till en kostnad av motsvarand­e 500 kronor, i stället för tåget.

– Det känns som att vi har blivit tagna som gisslan. Att bara stänga ned hela landet är inte en lösning, säger Angelo till tidningen Le Monde.

” Vi är redo att fortsätta till jul. Laurent Djebali

 ?? Bild: Rafael Yaghobzade­h/tt/ap ?? Tomma tågplattfo­rmar på stationen Gare de Lyon i Paris under fredagsmor­gonen.
Bild: Rafael Yaghobzade­h/tt/ap Tomma tågplattfo­rmar på stationen Gare de Lyon i Paris under fredagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden