Ttela

Fakta: Styret i Venezuela

-

Venezuelas hårdföre vänsterled­are Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistp­arti PSUV för första gången på 17 år majoritete­n i nationalfö­rsamlingen. Det gjorde att regering och parlament kontroller­ades av två olika läger som är politiska motståndar­e.

För att runda situatione­n genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituer­ande församling, en grundlagsf­örsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentv­alet skulle tidigarelä­ggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj 2018. Deltagande­t var lågt eftersom stora delar av opposition­en bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i nationalfö­rsamlingen, Juan Guaidó, till landets interrimsp­resident med hänvisning till att Maduro inte längre kan betraktas som landets legitime ledare.

Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder erkänt honom som landets legitime ledare.

En Fn-rapport i början av juli visade att väpnade grupper lojala med Maduros regering dödat nästan 7 000 personer mellan januari 2018 och maj 2019.

Medlingsfö­rsök mellan de venezuelan­ska parterna har hittills inte burit någon frukt.

lLandguide­n/ui

u

 ??  ?? o á s M a d ro .
o á s M a d ro .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden