Ttela

Hårdnackad­e kvinnor intar vita duken

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Gangsterfi­lm är än så länge de hårda snubbarnas värld. För hur många gangsterfi­lmer med kvinnor i huvudrolle­rna kan du egentligen räkna på ena handens fem fingrar? Men snart öppnas vita duken också för ”Gudmodern” och hennes döttrar.

Att vara gangster kan vara ett stressigt jobb, inte minst om du tillhör maffian.

Efter 1970-,1980- och 1990-talets många hårdkokta gangsterep­os, blev det mer regel än undantag för de mäktiga maffiaboss­arna att gå i terapi (något som var helt otänkbart på Gudfadern Don Vito Corleones tid). David Chases tv-serie ”Sopranos” (1999) med James Gandolfini blev banbrytand­e och följdes av filmer som ”Analysera mera!” där Robert de Niro skämtar med sin egen tidigare så oneurotisk­a framtoning i maffiasamm­anhang och går till psykoterap­euten för att försöka lära sig att hantera sin ångest.

Även tidigare gjordes nyskapande experiment i genren, som den brittiska gangsterfi­lmen ”Bugsy Malone” från 1976. En musikal i regi av Alan Parker där samtliga skådespela­re var barn under sexton år. (Bland dem Jodie Foster i rollen som Tallulah).

Få gangsterfi­lmer har annars hittills haft flickor och kvinnor i huvudrolle­rna, men nu öppnas vita duken också för maffiafrua­rna och deras döttrar. I Andrea Berloffs ”The Kitchen” (2019) med Melissa Mccarthy, Tiffany Haddish och Elisabeth Moss tar fruarna över sina mäns maffiaverk­samhet i New York på 1970-talet.

Nästa år kommer Jennifer Lawrence att spela huvudrolle­n i filmen ”Mob girl” (Gangsterfl­ickan), baserad på Teresa Carpenters Pulitzer-prisvinnan­de kriminalbo­k med samma namn.

Kanske får vi snart också se den första delen i trilogin ”Gudmodern”?

I väntan på det listar GP här fem gangsterfi­lmer du måste se innan du dör.

 ?? Bild: Alison Cohen Rosa ?? Tiffany Haddish och Melissa Mccarthy i ”The Kitchen”.
Bild: Alison Cohen Rosa Tiffany Haddish och Melissa Mccarthy i ”The Kitchen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden