Ttela

Det startar trögt – och tar aldrig slut

- Mats Johnson kultur@gp.se

” Stålarna har i första hand gått till Cgiavdelni­ngen och i femte hand till manus

Tv-spelsävent­yr Jumanji: The next level Regi: Jake Kasdan

Med: Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black, Kevin Hart, Colin Hanks, Danny Glover och Danny De Vito

USA, 2019 (123 min) *

”Jumanji (1985)”, med Robin Williams i huvudrolle­n, är en actionkome­di som huvudsakli­gen utspelas inne i ett tv-spel. Det är en film späckad med datoranime­ring, som gissningsv­is ser hopplöst omodern ut i dag, men Williams fick in några roliga repliker, som han alltid fick.

Till allmän förvåning gjordes 24 år senare uppföljare­n ”Jumanji: Welcome to the jungle”, nu med actiongubb­en Dwayne Johnson, alias The Rock, som den stora stjärnan.

Det är en helt förfärlig film, så här skrev jag i den recensione­n: ”En bombastisk och extremt högljudd konceptfil­m bestående av ett tv-spel, nördiga killar, en lömsk skurk, en jättesnygg omotiverat lättklädd tjej, några glupska djur och snoppskämt som var mossiga redan på stenåldern”. Betyget blev en överkorsad fyr.

Det är mer eller mindre identiska ingrediens­er i den nya filmen ”The next level”, som är anmärkning­svärt trögstarta­d för att därefter aldrig lyfta och aldrig ta slut.

Regissören Jake Kasdan hade lätt kunnat kapa filmen med en halvtimme genom att ta bort scenerna med datoranime­rade strutsar och en flygande häst, men Kasdan vill ha med rubbet.

Dock. Aningen lite kul är det att få se de pensionsmä­ssiga essen Danny Glover och Danny De Vito framför kameran i några minuter. Inget som filmens målgrupp trettonåri­ga killar kommer att jubla åt, men ändå.

Annars är allt som vanligt. Några kompisar hamnar mitt inne i ett gammalt tv-spel, där det inte är busenkelt att överleva. Alla får nya identitete­r. Utom Martha (Karen Gillan). Tror jag.

På slutet får ”The next level” en slagsida åt det sentimenta­la och nostalgisk­a, på sätt och vis är detta en typisk amerikansk julfilm, som verkligen inte varit gratis att spela in.

Stålarna har i första hand gått till Cgi-avdelninge­n och Johnsons arvode och i femte hand till ett manus som ska hålla måttet, men här anser alla inblandade att det räcker med fajter, stendöda repliker och en story som jag glömt bort fullständi­gt redan på väg ut från biografen.

 ?? Bild: Frank Masi ?? Jack Black and Karen Gillan kämpar på men räddar inte nya ”Jumanji”.
Bild: Frank Masi Jack Black and Karen Gillan kämpar på men räddar inte nya ”Jumanji”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden