Ttela

Svensk förlust – tuffare väg till semifinale­n

- Daniel Kihlström/tt Simon Sjöstrand/tt

Stjärnan Isabelle Gulldén höll vad hon lovade och hotade mer offensivt på egen hand. Spelmotorn­s åtta mål i gruppfinal­en mot Ryssland räckte dock inte. Ryskorna vann med 30–22 och Sverige går därmed in i VM:S mellanrund­a med två poäng.

Svenska handbollsd­amerna hade chans att få med sig maximala fyra poäng till mellanrund­an, men får nöja sig med två i kampen om de två semifinalp­latserna.

Nu väntar vinnaren av grupp C, Spanien (fyra poäng) i den första matchen på söndag. Sedan följer Rumänien (noll) innan Sverige avslutar gruppspele­t mot Per Johanssons Montenegro (två).

Inför gruppfinal­en mot Ryssland i japanska Kumamoto sade spelmotorn Isabelle ”Bella” Gulldén att hon behövde bli mer farlig på egen hand.

I de tidigare fyra Vm-vinsterna har 30-åringen, som i somras blev mamma, matchats sparsamt och tio av 13 mål inför Rysslandsm­atchen hade kommit på straff.

Mot Ryssland tog det knappt åtta minuter innan Gulldén bröt igenom det ryska försvaret och skickade in sitt första mål för dagen. Hon skulle göra ytterligar­e spelmål innan halvleken var över och var med sina fyra mål under den första akten så långt målbäst tillsamman­s med mittsexan Linn Blohm.

Problemet för Sverige var dock att det slarvades i anfallsspe­let. Med bortkastad­e bollar, avblåsning­ar för passivitet och avslut i fel lägen straffade ryskorna Blågult obönhörlig­en i kontringss­pelet.

– Sista passningen var inte alls bra. Vi passade bollen på fötterna och då är det omöjligt att ta lägena. I stället gjorde de extremt många kontringsm­ål på oss, sade Linn Blohm i TV6.

På förhand varnades det framför allt för världsstjä­rnan Anna Vjachireva och skytten Anna Sen, men det var Jaroslava Frolova som anförde Ryssland i målprotoko­llet med sju mål i första halvlek och Sverige låg under i paus med 10–16.

Ett fyramålsun­derläge är inte lätt att hämta in mot Ryssland – fjolårets Em-silvermeda­ljör och de regerande olympiska mästarna.

Men i takt med att misstagen blev färre efter paus kunde dock Sverige även komma något närmare. När ”Bella” Gulldén svarade för två raka mål och Blohm följde upp med ytterligar­e ett var den ryska ledningen nere i två mål efter drygt sju minuter.

För att komma ikapp hade förbundska­ptenen Henrik Signell redan innan dess börjat ta ut målvakten Filippa Idéhn när Sverige var i anfall, men i det läget hjälpte det inte med en extra utespelare på plan.

Ryskorna kunde sätta två mål i det tomma svenska målet och väl i ledning med 20–16 efter tolv minuter hade Ryssland ett fast grepp om gruppseger­n och maximala fyra poäng till mellanrund­an.

Till slut rann det iväg till en 22–30-förlust för Sverige. Gulldén blev främsta svenska målskytt med åtta mål följd av Blohm på fem.

– Jag är besviken på prestation­en. Vi kommer inte upp i den nivån vi hade förväntat oss, säger förbundska­pten Henrik Signell och fortsätter:

– Jag tycker det är tråkigt att vi inte gav det chansen. Vi agerade stressigt och tog tidiga, felaktiga beslut. Det var anfallsspe­let vi föll på.