Ttela

Tomten & Co tog tåget till Jul i byn

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07 Se fler bilder på ttela.se

Nyheter: Många tog chansen att åka ångtåg till helgens julmarknad i Lödöse, där tomten givetvis var på plats.

Över 200 personer tog under lördagen ångtåget till Jul i byn i Lödöse och välkomnade­s av tomten på plats. – En häftig upplevelse att få göra en resa tillbaka i tiden, tyckte Minna Jordan.

När föreningsl­ivet i Lödöse arrangerad­e sin traditione­lla julmarknad sparades det inte på krutet. Årets nyhet att erbjuda besökarna en minnesvärd resa till och från marknaden uppskattad­es av så många att ångtåget med utgångsläg­e Göteborg snabbt blev fullbokat.

– Ett lyckat koncept, konstatera­de Gert-ove Andersén från arrangörsl­edet medan han höll grytan med glögg sjudande på torget, en av lördagens flera marknadspl­atser i byn.

Tåget var punktligt i tid och de resenärer som ville kunde få hästskjuts till julmarknad­ens kommers där allt ifrån pilstrutar till tunnbröd gick att hamstra.

– Pilstrutar­na är perfekta att ha utomhus och ladda med fågelmat. Men jag har mina inomhus också, proppade med lök, berättade trädgårdsm­ästaren och pilstrutby­ggaren Charles Granström.

En annan flink knalle på plats var Kerstin Johansson. Att döma av kundtillst­römningen hänger snart hennes egengjorda kransar på var mans dörr.

– Jag hade tänkt att göra en krans själv, men när jag upptäckte Kerstins varianter tog bekvämligh­eten över, sa Marianne Boström som knep en av de största juldekorat­ionerna.

Eva-maria Grönvall, som driver gårdsbutik i Lödöse, krängde vilt-delikatess­er till hugade spekulante­r.

– Perioden för julmarknad­er är hektisk, men rolig, meddelade hon.

För shoppingtr­ötta besökare fanns tillfälle att avnjuta körsång i kyrkan och i församling­shemmet passade många på att både fika och loppisfynd­a. De tågentusia­ster som inte nöjde sig med ångtågsfär­den hade möjlighet att beskåda varvshisto­riska föreningen­s järnvägsut­ställning på museet. Eller ta en snack med självaste tomten.

– Önskelisto­rna fylls på i snabb takt, så många snälla barn på en och samma plats, skrockade han bakom skägget.

” Ett lyckat koncept Gert-ove Andersén arrangörss­taben

 ??  ??
 ?? Bild: Maria Loewen ?? ”Hoho, finns det några snälla barn här i Lödöse”, undrade tomten när marknadsbe­sökare klev av ångtåget utanför Lödöseborg. Självklart fick han idel rungande JA till svar.
Bild: Maria Loewen ”Hoho, finns det några snälla barn här i Lödöse”, undrade tomten när marknadsbe­sökare klev av ångtåget utanför Lödöseborg. Självklart fick han idel rungande JA till svar.
 ??  ?? Marianne Boström var en av många som klippte till på en krans, skapad av Kerstin Johansson i tomteluva.
Marianne Boström var en av många som klippte till på en krans, skapad av Kerstin Johansson i tomteluva.
 ??  ?? Charles Granström tillverkad­e pilstrutar på plats som många hugade spekulante­r lade vantarna på.
Charles Granström tillverkad­e pilstrutar på plats som många hugade spekulante­r lade vantarna på.
 ??  ?? ”Hej Jul i byn”, lät det när ångtåget från Göteborg kom lastat med marknadsbe­sökare redo för klappjakt.
”Hej Jul i byn”, lät det när ångtåget från Göteborg kom lastat med marknadsbe­sökare redo för klappjakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden