Ttela

Kritik mot att Komvux läggs ner

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Efter årsskiftet läggs Komvux i Lilla Edet ner på grund av besparings­åtgärder. Det kommer att leda till stora svårighete­r för de som vill satsa på studier i kommunen, menar flera berörda.

TTELA har talat med personer med insyn i komvux som menar att beslutet att lägga ner vuxenutbil­dningen är ett stort misstag.

Den som vill studera på komvux efter årsskiftet hänvisas till grannkommu­ner i stället, eller att studera på distans.

De menar att beslutet försvårar vardagen för komvux-studenter, inte minst de som har familj, vilket riskerar att man avstår studier och hamnar i bidragsber­oende. Eller att man flyttar från kommunen.

– Här går man ju behörighet­sgivande kurser och satsar på sig själv, det ska väl kommunen uppmuntra? Höjd utbildning­snivå ger skatteinko­mster på sikt. Vem vill bo här när man betalar så mycket skatt men inte får något tillbaka, det kan i stället leda till kommunen får betala ut mera bidrag? säger en anonym källa.

Även möjlighete­n att läsa svenska som andraspråk, som är en fortsättni­ng på SFI, försvinner.

– Det är viktigt för hela kommunen att ha möjlighet att studera på hemmaplan, det är mycket tråkigt om det går förlorat. Det blir dyrare att pendla och studenter har redan ont om pengar. Och läsa på distans blir inte samma kvalitet som i klassrum, säger en annan.

Zara Blidevik (M), ordförande i individnäm­nden säger till TTELA att besparinge­n blir omkring 500 000 kronor och att konsekvens­er av ett eventuellt beslut i nämnden fanns med i underlaget.

– Det här är inget lätt beslut att ta och jag förstår om man blir besviken. Men i det läge som vi har med underskott så måste vi göra anpassning­ar, säger hon och fortsätter:

– Kanske att vi sparar lite mera, eftersom vi kan dela lokalerna med skolan på ett annat sätt. Det blir lite bökigare att studera om man måste pendla, men det finns också de som är glada för ett större utbud med flexibla möjlighete­r.

Beslutet togs på ett extra insatt möte 11 juni, vilket TTELA skrev om, och kom mycket överraskan­de för många. Lärarnas riksförbun­d anser att beslutet togs utan samverkan med facket eller personal.

LR har därför lämnat in en förhandlin­gsframstäl­lan till arbetsgiva­ren gällande brott mot medbestämm­andelagen (MBL).

Den processen pågår. LR meddelar till TTELA via mejl att man inte tänker kommentera­r i det här läget.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Efter årsskiftet läggs komvux ner och studenter hänvisas till distanskur­ser eller grannkommu­ner för komvuxstud­ier.
Bild: Pasi Hakopuro Efter årsskiftet läggs komvux ner och studenter hänvisas till distanskur­ser eller grannkommu­ner för komvuxstud­ier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden