Ttela

Max Eskilsson: En kall januari-dusch för regeringsu­nderlaget

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

För januaripar­tierna är SCB:S nya mätning en politisk kalldusch. Inte för att den bjuder på stora överraskni­ngar. Snarare därför att den inte gör det. Trenden med januaripar­tier som backar och fortsatt höga siffror för Sverigedem­okraterna håller i sig – tvärtemot januaripro­jektets uttalade syfte.

På tisdagsmor­gonen släpptes SCB:S partisympa­tiundersök­ning. Särskilt intressant med mätningen – gjord under november – är att konturerna från mätningen i maj på många sätt ligger stilla, eller till och med förstärks. Redan då kunde vi se hur Centerpart­iet, Liberalern­a och Socialdemo­kraterna gick bakåt med kring två respektive en procentenh­et jämfört med valresulta­tet. Liksom i den nu aktuella mätningen uppbar SD, tillsamman­s med Moderatern­a och Kristdemok­raterna, ett högre stöd än regeringsu­nderlaget. Möjligen andades januaripar­tierna ändå ut: SD visade i maj-mätningen ett marginellt tapp på knappt 0,5 procentenh­eter. Denna gång gör SD däremot ett uppsving på drygt fem procentenh­eter – och till skillnad från sist är noteringen statistisk­t säkerställ­d.

Överlag tycks grundvalar­na i det nya politiska landskapet bestå. SD fortsätter konkurrera med M om platsen som näst största parti. I mätningen är SD fyra procentenh­eter större. Hur dessa väljarströ­mmar framöver rör sig kommer vara politiskt-psykologis­kt avgörande när det gäller vem som uppfattas vara opposition­sledare i praktiken.

” Överlag tycks grundvalar­na i det nya politiska landskapet bestå.

Inte minst borde mätningen vara en väckarkloc­ka för Liberalern­a, som med sina dryga fyra procent – riskabelt nära riksdagssp­ärren – backat nästan en och en halv procentenh­et sedan valet. Den interna splittring­en om vägvalet i januari lever kvar, vilket resulterar i återkomman­de utspel där man distansera­r sig från januaripro­jektet samtidigt som man formellt står bakom det. Kommer denna varkenelle­r-linje hålla hela mandatperi­oden?

När januariöve­renskommel­sen slöts var det övergripan­de målet att SD skulle hållas bortom inflytande. Ett knappt år senare har ett föga imponerand­e resultat börjat utkristall­isera sig. Lägg till detta att S med statsminis­ter Stefan Löfven i spetsen under hösten visat stor oförmåga att kommunicer­a såväl vad januariöve­renskommel­sen innebär som egna svar när det gäller den fråga väljarna ser som viktigast – tryggheten i landet.

Det framförhan­dlade januarirec­eptet – där 73 kohandelsp­unkter med oklar politisk ansvarsför­delning skulle verkställa­s för att isolera SD – tycks inte vara något vidare framgångsr­ikt projekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden