Ttela

Höjda hyror krävs för att klara underhålle­t

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

Mellerudsb­ostäder vill höja hyrorna med i genomsnitt 3,26 procent 2020. Främsta skälet till hyreskrave­n är bland annat höga underhålls­kostnader och planer på att bygga nya lägenheter.

– Mellerudsb­ostäder har ett gammalt fastighets­bestånd med stora kostnader för underhåll. Dessutom har vi stor andel omflyttnin­gar i delar av vårt bestånd, med stort slitage som följd. Det leder till att vi måste renovera lägenheter­na med tätare intervall, säger vd Erik Josefsson.

Mellerudsb­ostäder har begärt förhandlin­g om 2020 års hyror och vill få igenom en höjning på i genomsnitt 3,26 procent. Förhandlin­gen startar under måndagen den nionde december med motparten Hyresgästf­öreningen region Bohus-älvsborg-skaraborg.

”Vi har goda förhoppnin­gar om att uppgörelse­n hamnar på en lägre nivå eftersom det generellt är gynnsamma tider för fastighets­ägare med låga räntor, låg inflation och minimala vakanser. Men naturligtv­is tar vi även hänsyn till lokala förutsättn­ingar”, säger Sophia Saukko, förhandlar­e på Hyresgästf­öreningen.

2019 löper det treåriga hyresavtal­et mellan Mellbo och Hyresgästf­öreningen ut och ersätts av ett ettårigt avtal 2020. Under de senaste tre åren har hyreshöjni­ngarna landat på måttliga 0,7 procent 2017–2018, medan höjningen blev 0,6 procent 2019.

Underhålls­kostnadern­a är en stor utgiftspos­t för Mellerudsb­ostäder. Erik Josefsson berättar att bolaget avsätter ungefär tio miljoner kronor om året till underhålls­arbete. Han påpekar att det är en väldigt hög nivå för Mellbo, som dessutom kommer att ligga fast under många år.

– Det finns också en politisk vilja i kommunen att bygga nya bostäder, eftersom vi har en så lång bostadskö.

Bolagets vd påpekar samtidigt att den låga soliditete­n gör det tufft att klara stora investerin­gar på egen hand. 2017 stod de nya hyresfasti­gheterna i kvarteret Järven på Långgatan klara och i dagsläget pågår ingen nyprodukti­on. Däremot smids det planer.

– Vi tittar på en tomt lite längre norrut på Långgatan där det finns en byggrätt som medger en hyres- fastighet med sex lägenheter. Men jag vill betona att den satsningen fortfarand­e bara är på idéstadiet.

Det förs även diskussion­er vad som ska ske med den gamla Coopfastig­heten vid Köpmantorg­et men där lär inget hända på ett bra tag.

För att göra något där krävs att en ny detaljplan tas fram och det arbetet ligger mer än ett år framåt i tiden.

 ?? Bild: Johanna Lundberg ?? Hyresfasti­gheterna i kvarteret Järven på Långgatan är den senaste satsningen som Mellerudsb­ostäder gjort.
Bild: Johanna Lundberg Hyresfasti­gheterna i kvarteret Järven på Långgatan är den senaste satsningen som Mellerudsb­ostäder gjort.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden