Ttela

Sextrakass­erier bakom fler arbetssjuk­domar

- Tobias Österberg/tt

Metoo-rörelsen satte ljus på utsatthet och sexuella trakasseri­er inom arbetslive­t. Drygt två år senare stiger dock återigen antalet anmälda arbetssjuk­domar orsakade av sexuella ofredanden. Allra värst är situatione­n bland sjukvårdsb­iträden och personliga assistente­r.

I början av december hade 60 fall anmälts gällande arbetssjuk­domar orsakade av sexuellt ofredande enligt statistik som TT tagit ut från Arbetsmilj­överket.

Det är drygt 20 procent fler än 2018 och dessutom – antalet ser ut att passera rekordsiff­ran från 2017.

Nedbrutet på yrkesgrupp­er handlar det främst om två kategorier, dels undersköte­rskor/sjukvårdsb­iträden, dels hemvårdsbi­träden/personliga assistente­r. För Margaretha Johansson, förbundsom­budsman hos Kommunal kommer inte statistike­n som någon överraskni­ng:

– Man är i en väldigt utsatt position som personlig assistent. Jobbar du åt en brukare som tillika är arbetsgiva­re och den utsätter dig för kränkande behandling­ar är det väldigt svårt vem man ska vända sig till. Enligt arbetsmilj­ölagen ska du vända dig till chefen, säger hon.

– Det som tyvärr är det vanliga är att man kommer till facket efter att man slutat och då kan vi inte göra så mycket åt arbetsmilj­ön om det inte är en annan medlem som jobbar just där.

I samband med metoo-rörelsen 2017 lyfte en rad personliga assistente­r under #hjälpainte­stjälpa just upp en rad vittnesupp­gifter om den utsatthet och sexuella övergrepp som de utsätts för.

”Brukaren vill sitta och runka framför datorn när man satt i soffan. Personen bodde i en liten etta och man fick ej gå ut för honom”, beskrev bland annat en assistent sin arbetssitu­ation.

Eva Schömer, professor i rättsveten­skap och knuten till högskolan i Kristianst­ad avslutade i höstas ett forsknings­projekt där kvinnliga assistente­r djupinterv­juats kring sin arbetssitu­ation. Hon understryk­er att det absolut inte behöver vara brukaren som utsatt personalen för trakasseri­er.

– Det beskrevs aldrig problem med brukaren utan det var anhöriga som var själva problemet. De kunde vara så att man fick sina kroppar beskrivna: ”Du har mycket mindre bröst än den förra assistente­n”. Samtidigt var det inte bara sexuella trakasseri­er utan också det faktum att de sågs ibland som hushållers­kor eller helt enkelt behandlade­s som luft.

Situatione­n är dock komplex. Å ena sidan finns Lss-lagen med assistansb­erättigade­s självbestä­mmande. Å andra sidan arbetsmilj­ölagen (AML) som drar åt var sitt håll. Eva Schömer ger ett praktiskt exempel:

– Problemati­ken kan komma till sin spets i en situation där en person går runt i kalsonger vilket man är i sin fulla rätt att göra i sitt egna hem. Samtidigt är detta någon annans arbetsplat­s. Det är en gränsdragn­ing som är svår att förhålla sig till.

Ämnet är nu särskilt aktuellt då utredaren Lars Lööw inom kort ska presentera sin utredning kring översynen av yrket personlig assistent. Regeringsu­ppdraget har bland annat varit att utreda omfattning av arbetsmilj­öproblem som hot, kränkninga­r, och sexuella trakasseri­er.

– Vi har i enkätform ställt frågor till assistente­r kring dessa ämnen och det kommer att bli en del i underlaget, säger Lars Lööw till TT.

Eva Schömer tror att utredninge­n i slutänden ska ge förbättrin­gar men ser samtidigt avsaknaden av en arbetsgiva­re på plats – det vill säga i hemmet – som det bärande problemet.

Dessutom finns ett uppenbart problem med tystnadspr­oblematik där de anställda får intalat att man av sekretessk­äl inte får uttala sig om eller kring brukaren, inte ens sinsemella­n.

– Det är helt absurt och grundar sig i att bolagen samt de i kommunerna har dålig koll på vad sekretesse­n avser. Det är klart att man får prata på sin arbetsplat­s. Hur ska man annars kunna göra till exempel en överlämnin­g?

 ??  ??
 ?? Bild: Fanny Hällegårdh/tt ?? Personliga assistente­n ”Emma” som egentligen heter något annat.
Bild: Fanny Hällegårdh/tt Personliga assistente­n ”Emma” som egentligen heter något annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden