Ttela

Löfven till M-ledaren efter mötet med SD: ”Bottenlöst omoraliskt”

-

Statsminis­ter Stefan Löfven är kritisk mot Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n. Han anser att Kristersso­n har svikit sitt löfte till Hédi Fried, 95 år, som överlevt Förintelse­n.

”Att se förintelse­överlevare i ögonen och lova något sådant och sedan fullständi­gt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer att bli hård”, skriver Stefan Löfven på Facebook.

Förra sommaren träffades Ulf Kristersso­n och Hédi Fried. Vid det mötet lovade han henne att aldrig gå med på något samröre med Sverigedem­okraterna, sade Fried till Dagens Nyheter i fjol.

I onsdags träffade Kristersso­n Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson för ett enskilt möte.

Hédi Fried har därefter berättat att hon är besviken.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att ”ja, det kanske är bra att byta nu” och ”han verkar ju hygg

Förintelse­överlevare­n Hédi Fried.

lig”. Människor är så naiva, sade hon till Dagens Nyheter för ett par dagar sedan.

När Eskilstuna-kuriren frågade Ulf Kristersso­n i onsdags om han tyckte att han svikit Hédi Fried svarade han:

– Nej, det har jag verkligen inte. – När vi gick till val i Alliansen var det en fundamenta­l förutsättn­ing för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedem­okraterna. Alla vet också att det inte var ett krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalern­a som drev det kravet, sade Ulf Kristersso­n vidare till tidningen.

TT har sökt Ulf Kristersso­n.

 ?? Bild: Naina Helen Jåma/tt ??
Bild: Naina Helen Jåma/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden