Ttela

Myanmars landsmoder i unikt Fn-förhör – anklagad för folkmord

- Julius Bengtsson/tt

Ett offer för Stockholms­syndromet eller ett bevis på att realpoliti­k kan få ideal att vittra? Aung San Suu Kyis omvandling från prisad frihetskäm­pe till folkmordsa­nklagad politiker har förbryllat världen. Nu ska hon försvara Myanmars övergrepp mot folkgruppe­n rohingya i en Fn-domstol.

För snart 30 år sedan belönades Aung San Suu Kyi med Nobels fredspris för sin kamp för demokrati i Myanmar (Burma), en kamp som hon tvingades sitta 15 år i husarrest för. Sedan Suu Kyi släpptes 2011 har landet för första gången hållit val och hon har fått politiskt inflytande som statskansl­er (regeringsc­hef), men är bakbunden av samma militärjun­ta som tidigare berövade henne friheten.

Tiden vid makten har dock gjort att hennes rykte har kommit på skam och hyllningsk­örerna från omvärlden bytts mot anklagelse­r om folkmord. Kritiken handlar om Myanmars övergrepp mot folkgruppe­n rohingya för två år sedan då mer än 700 000 människor ur den muslimska folkgruppe­n med våld fördrevs ur landet. Anklagelse­r om övergrepp har hittills avfärdats av Suu Kyi.

I veckan tar den dalande politiska stjärnan ytterligar­e ett steg i omvandling­en när hon framträder i Internatio­nella domstolen (ICJ) i Haag. Med start på tisdag inleds där en process som i slutändan kan leda till att fördrivnin­gen av rohingyern­a formellt klassas som folkmord.

Många har förvånats över att Suu Kyi konsekvent avfärdat omvärldens kritik om folkmord. Att hon nu dessutom valt att represente­ra och försvara Myanmar i domstolen väntade sig nog ingen.

– Det är väldigt ovanligt att topppoliti­ker deltar i domstolen för att försvara sina egna länder, säger Willem van Genugten, nederländs­k professor i folkrätt, till AFP.

FN har redan kallat behandling­en av rohingyafo­lket för folkmord men hittills har de misstänkta brotten aldrig prövats i domstol. En utredning pågår vid Internatio­nella brottsmåls­domstolen (ICC), även den med sitt säte i Haag, medan människorä­ttsgrupper i Argentina försöker få till ytterligar­e en brottsutre­dning.

Processen i ICJ är konsekvens­en av en anmälan från Gambia, där en majoritet av befolkning­en är muslimer. I den hävdar landets justitiemi­nister Abubacarr Tambadou, tidigare åklagare vid FN:S särskilda krigsbrott­sdomstol för folkmordet i Rwanda, att Myanmar genom sin behandling av rohingya, brutit mot FN:S konvention mot folkmord från 1948. Att ICJ tar upp ett fall där en nation anklagar en annan för brott har aldrig hänt förut.

” Det är väldigt ovanligt att toppolitik­er deltar i domstolen för att försvara sina egna länder

Willem van Genugten nederländs­k professor i folkrätt

Men när förhandlin­garna i ICJ avslutas på torsdag kommer domstolen inte att leverera någon dom. Vägen till ett eventuellt och slutgiltig­t avgörande kan ta flera år. Den kan däremot ställa krav på Myanmar att förhindra att fortsatta övergrepp begås.

Inför sitt framträdan­de har Suu Kyi sagt att hon kommer att försvara Myanmars nationella intressen. Exakt vad det innebär återstår att se, men hon väntas upprepa det budskap hon gett tidigare då omvärlden kritiserat Myanmar för folkmord: att landets egna utredninga­r inte tyder på att brott har begåtts och att militären försökte angripa militanta rohingyer.

Juridiska experter verkar dock vara eniga om att hennes val att företräda sitt land i domstolen är huvudlöst. Hennes bakgrund med studier vid prestigefy­llda universite­t är förvisso imponerand­e, enligt en rättsexper­t som AFP talat med, men hon har ingen juridisk erfarenhet. Väl på plats i rättssalen riskerar just den bristen att omkullkast­a hela hennes försvar, tror experten.

Historiker­n och författare­n Thant Myint U tror att Suu Kyi är i Haag för att ställa omvärldens bild av Myanmar tillrätta. Precis som stora delar av Myanmars befolkning anser hon inte att militären gjort sig skyldig till folkmord, säger han enligt AFP. Han påpekar at Suu Kyi förmodlige­n ser sig som bäst lämpad att represente­ra landet.

– Jag tror att hon verkligen känner en ilska över vad hon ser som en orättvis reaktion från omvärlden. Det här är hennes chans att lägga fram det perspektiv­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden