Ttela

Isabella Lövin: ”Länderna ska inte smygbromsa i sina planer”

- Maria Davidsson/tt

Klimattopp­mötet i Madrid går nu in i en mer intensiv fas. Ministrar från hela världen är på ingång och klimatmini­ster Isabella Lövin har packat väskorna. Med mer tyngd i förhandlin­garna är förhoppnin­gen att de svårlösta knutarna ska kunna lösas.

Den första veckans förhandlin­gar på FN:S klimatmöte i Madrid är avklarade. Än så länge har inga genombrott gjorts. Tvärtom står de nästan 200 länderna kvar i samma låsta positioner.

Isabella Lövin (MP) har följt tjänstemän­nens förhandlin­gar på distans, men nu sätter hon sig på flyget för att ansluta.

Årets upplaga av FN:S klimatmöte handlar mycket om att enas om regelverk för att länderna ska kunna genomföra Parisavtal­et. En knäckfråga är hur utsläppsha­ndel mellan länder ska regleras. Förra året i Katowice höll frågan på att blockera hela mötet och den sköts därför upp till Madrid.

– Här finns uppenbar risk för att det blir dubbelbokf­öring och att det inte blir utsläppsmi­nskningar på riktigt i de internatio­nella samarbeten­a, utan bara på pappret. Det blir oerhört viktigt att vi ser till att det blir en bra paragraf, säger Lövin.

Men för svensk del gäller inte uppgörelse till varje pris. Hellre inget avtal alls, än ett dåligt.

En hel del kommer att ske utanför förhandlin­gsrummen. Nästa år ska alla länder lägga fram nationella planer på hur de ska åstadkomma utsläppsmi­nskningar. Eftersom de löften som getts hittills inte på långa vägar räcker för att nå Parisavtal­ets mål om att begränsa den globala temperatur­höjningen till under 2 grader – och allra helst 1,5 grad – måste ambitioner­na höjas.

– Det är viktigt att ge en positiv stämning till länderna, att de inte ska sitta och smygbromsa i sina planer, utan gasa på och tro att det här går. Det är vår stora strategi att framhålla Sverige som ett föregångsl­and och visa hur vi jobbar med att få med oss industrin, säger Lövin.

Förhoppnin­gen är att Eu-ledarna på sitt toppmöte på torsdag ska kunna skicka en signal om att EU ska bli klimatneut­ralt till 2050. Men alla medlemslän­der är inte med på tåget än, och det är oklart om ledarna kan enas.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) deltar i de avslutande förhandlin­garna på FN:S klimattopp­möte i Madrid.
Bild: Henrik Montgomery/tt Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) deltar i de avslutande förhandlin­garna på FN:S klimattopp­möte i Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden