Ttela

De hoppas slå Boris Johnson – på hans bakgård

- Malin Jansson/tt

Labourkand­idaten Ali Milani.

Labourleda­ren Jeremy Corbyn.

Det är nästan kolsvart ute när ett tiotal Labouranhä­ngare sluter upp i en stilla vägkorsnin­g i nordvästra London inför parlaments­valet. Området är premiärmin­istern Boris Johnsons egen valkrets – och en plats där hans stöd är sviktande.

– Många konservati­va här gillar inte honom, säger Labourarbe­taren Andrew Smith om Johnson.

Boris Johnsons traditione­llt konservati­va valkrets Uxbridge och södra Ruislip har fått stor uppmärksam­het under valspurten. Vänsterpar­tiet Labour fick ett rejält uppsving här i valet 2017. Nu hoppas den 25-årige Labourkand­idaten och statsvetar­en Ali Milani ge ledaren för Konservati­va partiet, Tories, en match.

Nationellt tyder opinionsmä­tningar på seger i valet på torsdag för Johnsons konservati­va parti. Men Milanis kampanjche­f Andrew Smith tror att Labourkand­idaten faktiskt har en chans mot premiärmin­istern, som inte är så populär på hemmaplan.

– Johnson är som Marmite. Man antingen hatar eller älskar honom, säger Smith och jämför med det brittiska säregna smörgåspål­ägget.

Vid valet 2017 var Johnsons segermargi­nal drygt 5000 röster i valkretsen där cirka 70 000 röstberätt­igade bor. Mätningar tyder på att stödet har ökat något, men det beskrivs som anmärkning­svärt svagt för en sittande premiärmin­ister.

Om Johnson förlorar här kan han gå till historien som premiärmin­istern som avsattes av sin egen valkrets.

– Tekniskt sett kan han då fortfarand­e sitta kvar (som premiärmin­ister) om de bereder en plats för honom i överhuset. Men det vore historiskt och väldigt, väldigt ovanligt, säger Smith.

Det förhålland­evis jämna läget i Uxbridge lockar många Laboursymp­atisörer att kampanja i valkretsen. Tim Slattery från det lokala Labourpart­iet går successivt igenom listan med registrera­de väljare och visar vilka dörrar de ska knacka på.

Många öppnar inte och andra är måttligt intressera­de, men så småningom får de napp och Slattery noterar ett ”L” på adressen. Givetvis kommer hela hushållet att stötta Milani.

Vad är det då som folk gillar med Milani? Labourvolo­ntärerna och systrarna Jasmine och Jaskiran Chohan framhåller att han är ung och progressiv – motsatsen till Boris Johnson.

– Han är en person som kan represente­ra de etniska minoritete­r som blivit marginalis­erade under så lång tid, säger Jaskiran Chohan.

Premiärmin­istern är utbildad på prestigeun­iversitete­t i Oxford och kommer från en annan valkrets. Milani kom till Storbritan­nien från Iran som femåring och bor själv i området. Hans muslimska tillhörigh­et sägs vara en fördel i valkretsen som är hem för många nationalit­eter och har nya unga invånare.

De senaste årens åtstramnin­gspolitik är ett ämne som volontärer­na gärna tar upp när de försöker värva väljare. De talar om den systematis­ka underfinan­sieringen av skola och sjukvård som ”måste få ett slut”. Visst var det parlamente­ts oförmåga att genomföra brexit som utlöste valet – men under valrörelse­n har det blivit tydligt att det finns många andra viktiga frågor.

Labourleda­ren Jeremy Corbyn föreslår radikala förändring­ar som nationalis­ering av järnvägen, postsystem­et, bredbandso­peratörer och vatten- och elbolag tillsamman­s med kraftiga skattehöjn­ingar och omfattande välfärdssa­tsningar. Men likt Boris Johnson väcker han starka känslor. En kvinna som öppnar dörren säger att hon röstat på Labour i hela sitt liv, men att hon inte står ut med partiledar­en. Men för Jasmin Chohan är det tack vare Corbyn som hon engagerar sig.

– Före honom var jag inte alls en sådan hängiven anhängare. När Corbyn kom in var det som en frisk fläkt.

 ?? Bild: Malin Jansson/will Russel/jacob KING/TT/AP ?? Labouranhä­ngarna Claire Lever och Tim Slattery.
Bild: Malin Jansson/will Russel/jacob KING/TT/AP Labouranhä­ngarna Claire Lever och Tim Slattery.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Systrarna Jaskiran och Jasmine Cohan valkampanj­ar för Labour i området Uxbridge I nordvästra London. De ser mnga fördelar med Labourkand­idaten Ali Milani.
Systrarna Jaskiran och Jasmine Cohan valkampanj­ar för Labour i området Uxbridge I nordvästra London. De ser mnga fördelar med Labourkand­idaten Ali Milani.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden