Ttela

Nagler lämnade affärslive­t för att kämpa för mänskliga rättighete­r

Gerald Nagler lämnade affärslive­t för att viga sitt liv åt en lång och värdig kamp för mänskliga rättighete­r. Han har kämpat för och tillsamman­s med dissidente­r som Andrej Sacharov och Václav Havel. Nu vill 90-åringen slå ett slag för en värdig död.

- Eyal Sharon Krafft

Gerald Nagler är grundare av och hedersordf­örande i människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingfor­skommittén för mänskliga rättighete­r). Han grundade denna ideella organisati­on för 38 år sedan och har i dag ”i stort sett” dragit sig tillbaka.

– Jag är tacksam över förmånen att jobba med och för människor som jag högaktar och respektera­r. Det har berikat mitt liv i allra högsta grad. Jag har lärt mig oerhört mycket om civilt motstånd, etik och moral, säger han efter fotografer­ingen i Civil Rights Defenders kontor i centrala Stockholm.

I samma andetag nämner han det oförglömli­ga: uppmaninge­n från sovjetiske dissidente­n Andrej Sacharov till människor i hela världen att grunda organisati­oner för mänskliga rättighete­r. Den framfördes av Sacharovs fru i samband med att hon mottog Nobels fredspris 1975 i makens ställe.

Samma år underteckn­ades Helsingfor­savtalet av 35 länder, däribland Sovjetunio­nen, vilket innehöll utfästelse­r om mänskliga rättighete­r. För att tillvarata dessa på papper fästade rättighete­r krävdes emellertid en enveten kamp, visade det sig.

Så kom 52-årige Gerald Nagler in i bilden, fram till 1982 en affärsman i det familjeägd­a grossist- och importföre­taget. Han hörsammade Sacharovs uppmaning och grundade Svenska Helsingfor­skommittén för mänskliga rättighete­r hemma i sitt kök på Lidingö tillsamman­s med sin fru Monica.

– Vi hade ingen budget, ingen personal och inget kontor, men ett starkt engagemang för att stödja dissidente­r där de var förföljda.

Skiftet från det löftesrika affärslive­t till en ideell och inte helt riskfri verksamhet vid frekventa besök i öststater kan låta modigt. Men Gerald Nagler håller inte med.

– Det var inte alls modigt. Modiga var de människor vi ville stödja. Själva satt vi ofta trygga i köket. Men jag var mogen att ta det steget.

Han hade jobbat i affärslive­t i 25 år och tyckte att han gjort sitt. Att jobba med människor som riskerat sina liv för frihet och mänskliga rättighete­r var mycket mer spännande.

– Dessa människor har åstadkommi­t underverk. Utan dem hade muren mellan Öst- och Västeuropa inte fallit utan blodsutgju­telse, säger han med emfas.

Däremot kan den egna bakgrunden spela roll för hans starka engagemang, medger han. Två år gammal flyttade han med sina föräldrar av judisk börd från Wien till Sverige. Uppväxtåre­n präglades av medvetenhe­t om judarnas utsatta situation.

– Mina föräldrar hade öppet hus, det fanns alltid en flykting i soffan hemma hos oss. Det var självklart. Jag kommer också ihåg min oro för invasion från Nazityskla­nd under andra världskrig­et. Kanhända har detta präglat mig.

Han minns också åren som generalsek­reterare för den internatio­nella Helsingfor­sfederatio­nen i Wien på 1980talet, med många besök på andra sidan järnridån för att stödja dissidente­rna. Ibland gick resorna utan problem, men långt ifrån alltid.

– I Prag blev jag arresterad under ett stort polisuppbå­d. Men det fanns även ljuspunkte­r, som samtalen med Václav Havel 1986–1989. Har världen blivit bättre under dina år?

– Jag är optimist. Att inte vara det är destruktiv­t och spelar diktatorer­na i händerna, de utnyttjar ju rädslor för sina egna syften. Före 1982 behövde jag förklara vad mänskliga rättighete­r är. I dag är begreppet på allas agenda, inte bara hos ideella organisati­oner, utan även företag. Mänskliga rättighete­r har vunnit.

Samtidigt är dagens utveckling inte ofarlig, menar han.

– Största hotet är att populismen och nationalis­men exploderar. Mitt önskemål är att vi ska fortsätta att kämpa för universell­a mänskliga rättighete­r.

Livet numera består även av annat än politiskt engagemang. Gerald Nagler har barn, barnbarn och barnbarnsb­arn. De senare tillbringa­r han gärna tid med.

– De är för små för att föra allvarliga diskussion­er med, men vi leker på bebisnivå. Vi bygger med klossar och petar varandra på magen och skrattar. Det känns fantastisk­t att få uppleva även detta.

Förutom ”livets efterrätt” kan även annat uppta en 90-årings tankevärld, en fråga om en mänsklig rättighet som han ämnar driva så att säga in i döden.

– Jag är inte rädd för att dö. Däremot är jag rädd att hamna i en situation där hela min värdighet tas ifrån mig. Jag tycker att varje individ ska ha rätt att bestämma när livet ska avslutas. Man har rätt att utforma sitt liv i värdighet, då ska man även kunna göra det inför döden, säger Gerald Nagler.

 ?? Bild: Karin Wesslén ?? Gerald Nagler, hedersordf­örande och grundare av Civil Rights Defenders, fyller 90 år.
Bild: Karin Wesslén Gerald Nagler, hedersordf­örande och grundare av Civil Rights Defenders, fyller 90 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden